Sparad som favorit Spara som favorit

Ölandshöna

Den här robusta rasen från Öland har anpassat sig till det tidvis kärva klimatet på en av Sveriges största öar Öland. De bor i ett hönshus vid Garveriet i Stadskvarteren och strövar fritt på dagarna.

Ölandshöna på Skansen

Skansen

Höns har funnits i vårt land sedan omkring 100 f Kr. och Ölandshönan anses vara vår äldsta opåverkade lantras.

Snabba fakta om ölandshöna

Vetenskapligt namn: Gallus gallus domesticus
Ordning: Hönsfåglar
Familj: Fälthöns
Vikt: 2,5-3 kg för tuppen och ca 2 kg för hönan
Könsmognad: 20 veckor
Ruvning: 3 veckor
Antal ungar: Upp till 20 kycklingar
Medellivslängd: Upp till 10 år
Äter: Växter och smådjur

På Skansen hittar du Ölandshönan i Stadskvarteren, på garverigården.

Höns har funnits i vårt land sedan omkring 100 f Kr. och Ölandshönan anses vara vår äldsta opåverkade lantras. Den minskade dock snabbt i antal när hönshållningen moderniserades på Öland och 1992 återfanns de sista 6 individerna, en tupp och fem hönor på gården Kåtorp på Öland. Sedan dess har Svenska Lanthönsklubbens avelsarbete resulterat i att det finns ett 40-tal genbanker med omkring 500 individer av Ölandshöns.

Liksom de flesta ursprungliga lantraser är den mycket härdig. De tål kyla och vind mycket bra vilket krävdes i det öländska klimatet. Det är Sveriges näst största lantras, med vikt på ca 2 kg för hönorna och omkring 3 kg för tupparna. Hönorna är goda mödrar och har en ursprunglig och effektiv ungvårdnad vilket resulterar i hög överlevnad på kycklingar och ungfåglar. De har också en bra förmåga att undvika rovfåglar och de är lätta att få sällskapliga.

Det är oftast inget problem att särskilja de olika individerna hos Ölandshönsen eftersom de alla har unika färgteckningar.


– Läs mer –

Gårdens djur

Upp