Norges nationaldag på Skansen

Datumet för denna aktivitet har passerat

Sparad som favorit Spara som favorit

Norges nationaldag 17 maj

Fira Norges nationaldag – Syttende mai – traditionsenligt på Skansen!

Sollidenscenen

Evenemang på Sollidenscenen

Nationalscenen Sollidenscenen har inte bara Stockholms vackraste utsikt – här kan du njuta av Allsång på Skansen, nyår, nationaldagsfirande liksom en mängd folkkära artister och världsstjärnor varje år.

Läs mer ›

Syttende Mai på Skansen

Fira Norges nationaldag – Syttende mai – traditionsenligt på Skansen! Dagen till ära är det fullt med norska folkdräkter, norska flaggor och aktiviteter för barn och vuxna på området.

Norges nationaldag - Syttende mai - firas storstilat inte bara i Norge utan även i Stockholm där man samlas och tågar genom centrum till Skansen. Här firas nationaldagen med program på Sollidenscenen och aktiviteter för barn och vuxna på området.

Norges nationaldagsfirande i Stockholm

Festtåget startar från Raoul Wallenbergs torg (Nybroplan) kl 15, går längs Strandvägen och anländer till Skansen via Hasselbacksporten ca kl 15.30. Därefter fortsätter paraden upp till Sollidenplanen. Deltagare i festtåget har fri entré via Hasselbacksporten. Gäster som kommer senare eller till andra entréer betalar ordinarie entré.

Sollidenscenen
Start ca 16.15-16.30 Musikaliska och traditionsenliga inslag blandat med talare & högtidstal från Norges nyligen tillträdda ambassadör.

Seglora kyrka
kl 17.30–18 Gudstjänst

Så firas Norges nationaldag

Norges nationaldag har sin grund i att kung Christian Frederik undertecknade landets grundlagar 17 maj 1814 och det inledde en kort period av självständighet för Norge innan unionen med Sverige som kom till stånd samma år. Den 26 oktober 1905 upplöstes unionen och sen dess firar Norge sin nationaldag med pompa och ståt, 17 mai-tåg och Ja, vi elsker dette landet.

Barntåg den 17 maj har varit en tradition i Norge sedan mitten av 1800-talet. Barntågen består av marscherande musikkårer och festklädda barn och norska flaggor överallt.

Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek, från mindre tåg i byarna till det tåg som går genom Oslo med tiotusentals personer. Det går också tåg i norska miljöer i utlandet. Barntågen följer speciella rutter och är organiserade så att barnen går klassvis bakom standar. Oslo-tåget går bland annat förbi slottet där norska kungafamiljen står och vinkar på balkongen. Flera traditionella sånger sjungs den 17 maj, bland annat nationalsången Ja, vi elsker dette landet och det som för många norrmän blivit en andra inofficiell nationalsång Rødt, hvitt og blått.


Liknande aktiviteter

Upp