Mysteriet i stadskvarteren

Hemliga sällskapet och jakten på det försvunna ljuset

Året är 1856. Det pågår experiment med elektricitet i den lilla staden. Är det verkligen möjligt att skapa ljus med hjälp av elektricitet och fånga det för att lysa upp ett helt rum! Barnen i Hemliga sällskapet tycker att det låter underligt. Abraham, som är skomakarson och måste hjälpa sin familj med försörjningen, ser möjligheten att kunna arbeta fler timmar per dygn. Justina, advokatdottern som älskar att läsa, tycker att det vore strålande att kunna hänga med näsan i en bok nätterna igenom. Lill-pigan Hedda, däremot, tror att det konstgjorda ljuset kan bli ett problem. Tänk om alla skulle vara vakna dygnet runt och arbeta hela tiden? Människorna kanske aldrig mer får sova? Apotekarlärlingen Gustav håller med, hälsan är det viktigaste vi har.

Mitt i alltihop verkar det nu som att den lysande uppfinningen är borta. Hjälp Barnen i Hemliga sällskapet i Jakten på det försvunna ljuset!

Var uppmärksam på allt du ser och allt du hör. Titta in genom fönster och leta i skrymslen och vrår. Håll utkik efter de gröna skyltarna. Svara på frågorna och fyll i svaren i korsordet. Ordet som bildas leder dig till mysteriets lösning.


Klubbrummet

I rummet innanför har barnen i Hemliga sällskapet sitt klubbrum. I klubbrummet träffas de och löser mysterier tillsammans. En gång lyckades de lösa mysteriet med Kvacksalvaren och det mystiska elixiret. I dag ska barnen träffas i klubbrummet, för Justina har något spännande att berätta. Abraham är inte där, eftersom han är ute och letar efter sin tama fladdermus, som har flugit bort.

Justina: Ni vet i vår källare så finns det en vetenskapskvinna som håller på och forskar om elektricitet?

Hedda: Ja just det, hon som försöker fånga konstgjort ljus.

Justina: Ja, ungefär så. Jo, i morse vid frukosten så hörde jag pappa säga att ljuset har blivit stulet!

Gustav: Va? Hur kan man stjäla ljus? Man lånar väl eld om den har brunnit ut!

Alla: Det här måste vi undersöka!!!


Fråga 1. Skomakeriet

I den dunkla skomakarverkstaden bor och arbetar Abraham tillsammans med sin familj. När man arbetar med pilliga saker som att tillverka och laga skor är det viktigt att ha bra ljus. Abbes uppgift är att putsa skorna när de är färdiga. Just nu är det ingen hemma, för Abraham är ute och letar efter Tofflan.

Fråga 1: Vad är Tofflan för djur?


Fråga 2. Tapetserarverkstaden

Justina är dotter till den stenrika fabrikör Liljecrona. De bor i ett stort hus och hon har eget rum. I dag har hon varit i tapetserarverkstaden med sin familj för att få en stol till sitt rum omklädd. Hennes docka ska få sin stol omklädd i samma tyg.

Justina: Har ni sett vilka fina stolar jag och min docka ska få?

Hedda: Jättefina, men kan du inte koncentrera dig på mysteriet i stället?

Just då kommer Abraham springande. Han har nu hittat Tofflan. Den lilla fladdermusen hade flugit och gömt sig när den hörde talas om det starka ljuset som det experimenteras med. Fladdermöss är ju nattdjur och tycker inte om ljus. Barnen lyser upp när de hör att Tofflan har kommit till rätta.

Gustav: Vad bra att du kom, Abbe, vi har ett nytt uppdrag för Hemliga sällskapet! Professorn i Justinas källare har blivit bestulen på
sin ljusuppfinning!

Abraham: Hurra, ett nytt mysterium!

Fråga 2: Här har visst Justina lekt. I fönstret finns dockan och hennes möbler. Vad kallas det som dockans ljus står i?


Fråga 3. Kryddboden

Kryddboden säljer allting man kan tänkas vilja ha: valben och fisklim och kryddor från världens alla hörn. En av de dyraste produkterna är de skinande vita stearinljusen från Liljeholmens fabrik. Men i kryddboden kan man inte bara handla, man kan också få höra det senaste skvallret.

Justina: Vi kan inte fråga min pappa om det stulna elektriska ljuset. Jag tjuvlyssnade ju.

Gustav: Nej, men vi kan gå in i kryddboden och fråga. De får ju höra allt skvaller i stan.

Justina: Vilket ljushuvud du är! Kryddkrämaren vet säkert något.

Barnen går in för att höra vad kryddkrämaren vet. Det kan du också göra!

Fråga 3: Vad heter tråden som man tänder i mitten av stearinljuset?


Fråga 4. Gamla garveriet

Den ljusskygge vetenskapspersonen Luminoso tycker att elektricitet är jättekul, särskilt om man skapa sensation! I sin föreställning visar Luminoso hur man kan få grodben att sprattla med elektricitetens hjälp. Hen visar alla möjliga fantastiska sprattlande skapelser som hen har satt ihop i sitt laboratorium utanför stan. Luminoso verkar vara mycket intresserad av professor Ljusströms forskning kring den elektriska gnistan som kanske kan göras ljus utav. Justina har sett Luminosos affischer på stan och fattat misstankar.

Justina: Jag tycker att den här Luminoso verkar vara en skum typ.

Abraham: Tror du att Luminoso kan ha stulit ljuset?

Hedda: Det tror inte jag.

Gustav: Jag är också misstänksam. Vem vet vad som kommer visas under kvällens föreställning. Ett ljusfenomen skulle väl vara fantastiskt om något.

Fråga 4: Vad kommer Luminoso att visa på föreställningen?


Fråga 5. Fru Beatas ateljé

Här i lusthuset har fru Beata sin konstnärsateljé, där hon målar tavlor. Justinas pappa advokat Liljecrona har beställt ett porträtt som föreställer den berömda professor Elvira Lucinda Ljusström. Det ska han hänga på väggen i sitt finrum. Porträttet är inte färdigt ännu, eftersom det saknas bra belysning. Beata kan bara måla en stund mitt på dagen, sedan blir det för mörkt för att kunna se. Hedda är lill-piga hos fru Beata och känner henne ganska bra, även om hon mest får vara ute i köket hos pigan Lovisa.

Hedda: Jag tror att det är fru Beata som har stulit ljuset, hon behöver ju mycket ljus för sitt måleri och sina strålande fester!

Gustav: Men varför har hon då stearinljus?

Hedda: Hon kanske har gömt det inne i sin bostad?

Justina: Ja, strålande! Vi går dit och knackar på!

Barnen i Hemliga sällskapet går genom trädgården och knackar på dörren. Gå och se efter om någon är hemma, du också!

Fråga 5: Vad är det som lyser på himlen på natten?


Boktryckeriet

I Boktryckeriet har boktryckarna blivit försökskaniner för Ljusströms uppfinning. Uppfinningen är naturligtvis inte färdig, utan lamporna lyser en begränsad tid och måste bytas ut hela tiden för att det ska fortsätta att lysa.

Boktryckarna arbetar numera dygnet runt. De är vana vid att gå hem när det blir mörkt, men det konstgjorda ljuset har gjort att natt har blivit till dag. Då är det svårt att sluta arbeta. Hur mår de egentligen? De ser mycket trötta ut.

Heddas farfar arbetar i boktryckeriet. Han har lovat barnen att trycka varsitt medlemskort till Hemliga sällskapet.

Hedda: Kan vi inte gå in och hälsa på min farfar? Han såg så trött ut sist vi träffades.

Justina: Det förstår jag om han arbetar så många timmar…

Gustav: Ska vi passa på och fråga din farfar om medlemskorten är klara?

Fråga: Hur många timmar går det på ett dygn?

Det här ordet ska inte in i korsordet. Gå istället in till boktryckaren och säg svaret, så får du se om medlemskortet är färdigt.


Fråga 6. Fabrikör Liljecronas gård

Justinas pappa fabrikör Liljecrona låter professor Ljusström använda husets källare. Där pågår försök med elektricitet och magnetism. Elektricitet är något alldeles nytt och okänt. Ljusström vill undersöka om det går att skapa och fånga ljuset och hålla kvar det mer än bara tillfälligt. Ibland kan det bli riktigt farligt inne i laboratoriet.

Barnen i Hemliga sällskapet knackar försiktigt på dörren, men ingen öppnar.

Hedda: Men du sa ju att professorn skulle vara här?

Justina: Ja, men hon är nog också ute och letar efter ljuset. Kom så letar vi vidare.

Fråga 6: Vad pågår i husets källare?


Fråga 7. Apoteket

Här i apoteket arbetar Gustav som lärling. Det betyder att han lär sig yrket, så att han kan öppna ett eget apotek när han blir stor. I apoteket används alla möjliga mystiska ingredienser för att göra mediciner. För att följa med i tiden har apotekaren funderat på att skaffa en elektricitetsmaskin för behandling av olika sjukdomar. Gustav tycker att det låter spännande, men är också lite bekymrad. Vet man verkligen tillräckligt mycket om hur det här fungerar?

Abraham: Är det där en sån där elektricitetsmaskin som hjälper dem som har ont i lederna?

Gustav: Ja, det är det. Nu verkar ögondropparna vara klara som boktryckarna behöver.

Hedda: Stackars boktryckarna, hur ska de orka? Om Gud har bestämt att dag ska vara dag och natt ska vara natt, får verkligen vi människor ändra på det då?

Justina: Jag tycker vi går upp till kyrkan och frågar. Kanske vet de något om ljuset.

Fråga 7: Vad mäter timglaset?

Har du löst de sju första orden i korsordet?
Då kan du gå till Seglora Kyrka och leta upp kyrkstöten!


Kyrkogården

Kyrkstöten tycker det är viktigt att helga vilodagen. Det betyder att man ska vila på söndagen. Vila och avkoppling är viktigt, särskilt att sova på natten. Att experimentera med ljus och mörker kan vara farligt, tror Kyrkstöten. Det får bara Gud göra.

Leta upp Kyrkstöten inne på kyrkogården!


Fråga 8. Luminosos laboratorium

Här inne har Luminoso sitt laboratorium, där alla möjliga konstiga experiment pågår. I sitt fina kabinettskåp samlar Luminoso på spännande saker från sina resor ute i den stora världen. Luminoso intresserar sig för elektricitet, både som ljus och som livsgnista. Den största drömmen för Luminoso är att kunna leda ner energin från en blixt och gjuta liv i någonting som är dött. Nu väntar Luminoso bara på ett stort åskoväder för att kunna fortsätta med sitt stora projekt.

Fråga 8: Vad är det för slags energi som finns i blixten?

Leta upp professor Ljusström på andra sidan gården för en sista upplysning om det försvunna ljuset. För att få henne att prata måste du säga lösenordet som du har fått fram i de gula rutorna i korsordet.

Upp