Museets textila skatter – en guidad visning i Skansens Klädkammare

Följ med bakom kulisserna till Skansens Klädkammare för att på nära håll utforska det kulturhistoriska textilhantverket och hur vi arbetar med originalplagg och nyproduktion. Vi visar ett par guldkorn ur samlingen och tittar närmre i en av de storslagna garderoberna.

Redan 1893 startade insamlings- och kopieringsarbetet av kläder, folkdräkter och uniformer på Skansen. Idag utgör samlingen med sina 25 000 dräkter, både original och kopior, en av Sveriges största textilsamlingar. Tillsammans med Magdalena Fick eller Janna Berggren, som arbetar i Skansens Klädkammare, får ni följa med bakom kulisserna för att på nära håll utforska det kulturhistoriska textilhantverket och hur vi arbetar med originalplagg och nyproduktion. Vi visar ett par guldkorn ur samlingen och avslutar med en närmare titt i en av de storslagna garderoberna.

Era guider

Visningen ges av Janna Berggren (17/9) och Magdalena Fick (18/9) som båda arbetar i Skansens Klädkammare.

Janna har gesällbrev i damskrädderi och arbetar på dräkt- och textilenheten på Skansen. I hennes arbete ingår bland annat att ta emot ny personal som ska prova ut kulturhistoriska kläder, ta fram underlag för hur personal ska kläs historiskt korrekt för olika miljöer och tider och att ta fram nya historiska karaktärer som gästerna ska få möta. Förutom utbildningen till damskräddare har Janna tagit examen från Handarbetets Vänners skola, där det även händer att hon undervisar. Vid sidan av arbetet på Skansen driver Janna ett konstnärligt forskningsprojekt kring text och textil. Resultatet har presenterats i form av utställningar, workshops och publikationer.

Magdalena har en magister i textilvetenskap och arbetar med textilvård på Skansen. Det innefattar att se till att pedagogerna har rena kläder på sig men också att alla miljöerna har rätt textiler och att de är rena och historiskt korrekta. Hon är också med i nyutvecklingen av miljöer och ser till att det finns kunskapsunderlag kring textilinredning.

Fritidsintressen är historiska kläder och resor, två intressen hon ofta kan kombinera genom återskapande av historiska händelser, ibland som en bal på ett slott och ibland i ett lerigt tältläger med soldater.

När: lördag 17/9 och söndag 18/9
Tid: klockan 11.00-12.00
Var: information om mötesplats kommer.
Pris: 150 kronor (entré till Skansen tillkommer). Årskortsinnehavare och medlemmar i Skansen och Nordiska museets vänner har 10 % rabatt, uppge ÅRSKORT vid bokning och medtag giltigt kort till kursen.


Maxa ditt besök - bokningsbara upplevelser

Upp