Midsommar på Skansen

Datumet för denna aktivitet har passerat

Sparad som favorit Spara som favorit

Midsommar på Skansen

Traditionen att fira midsommar på Skansen är lika gammal som själva Skansen. 2021 erbjuder vi ett tryggt och säkert firande fyllt av midsommarkänsla. Förköpsbiljetterna till midsommarafton är slutsålda.

Hela Skansen

De här aktiviteterna pågår inte bara på en plats på Skansen, läs igenom programmet för att ta del av allt det kan erbjuda.

Läs mer ›

Midsommarafton 2021

På grund av rådande restriktioner har vi inte den traditionsenliga midsommarstången med tillhörande dans och spelmanslag. I stället erbjuder vi gott om picknickplatser, mindre midsommarstänger runt om i parken och olika aktiviteter för stora och små. Skansen kommer att vara i sin fulla blomsterprakt med traditionsenlig midsommarkänsla bland hus, gårdar, djur och natur.

Förköpsbiljetter och priser

På midsommarafton måste du ha förköpsbiljett, detta gäller både årskortsinnehavare och övriga gäster .

Biljetterna till midsommarafton är slutsålda. Välkommen att besöka oss på midsommardagen eller vid annat tillfälle under sommaren istället, dessa dagar kräver inget förköp.

Priser Ordinarie: 220 kr Barn 0-3 år: gratis (behöver ej anmälas) Barn 4-15 år: 70 kr Pensionär/student: 200 kr

Vid bokning hos Ticketmaster tillkommer en serviceavgift till biljettpriset.

Här hittar du alla priser

Mat och dryck

Flera av våra restauranger erbjuder picknickkorgar för avhämtning eller möjligheter att avnjuta midsommarlunch, fika och middag på plats på deras serveringar. Vissa alternativ behöver förbokas hos respektive restaurang. Nedan ser du alternativ och kontaktuppgifter för bokning.

Gubbhyllan

För att göra er midsommar så smidig och berikad som möjligt erbjuder vi följande förbokningsmöjligheter:

Kafé Petissan

På kafé Petissan serveras bland annat ättiksströmming på knäcke, räksmörgåsar, midsommartårta, bärbakelser och jordgubbar med glass & grädde. Ingen förbokning krävs. Kafé Petissan webbplats

Koloni

På Koloni erbjuds tre olika alternativ för en bra picknick att ta med ut i det gröna. Alla råvaror är svenska och till största delen ekologiska. Beställ nu och hämta din korg hos oss vid Galejan, tivoliområdet nära Sollidsporten. Förboka din picknickkorg och spara mer än 10% Koloni Skansen webbplats

Krogen Stora Gungan

På Krogen Stora Gungan kommer du under midsommarhelgen kunna:

  • Förbeställa en liten eller stor picknickkorg för fika
  • Förbeställa picknickkorg med mat utifrån vår sommarmeny
  • Förboka bord inomhus för á la carte. Vid fint väder och i mån av plats finns vår uteservering.
  • Drop-in för både mat och fika
  • Förboka bord för Sommarkvällsöppet om du vill förlänga ditt Skansenbesök och äta middag hos oss

Uppdaterad information och bokning sker via Krogen Stora Gungans webbplats

Kulturrestauranger

På Terrassen, Gamla Krogen, Våffelbruket eller Balderslunden kan du handla en picknick som avnjuts på er favoritplats i parken. Vi erbjuder svenska klassiker som stekt strömming och köttbullar, likväl som härliga sallader och ljuvligt hembakt. Ja, allt sött som vi serverar bakas faktiskt hos oss på Solliden – något vi är otroligt stolta över. Här kan du hitta Terrassens meny Ingen förbokning krävs.

Picknick

Bord och sittbänkar står till förfogande vid Torslunden, Balderslunden, Högloftet, Galejan och Offerholmen. För gäster med filt och picknickkorg står ängar till förfogande vid Ekshäradsgården, Moragården-Delsbogården och nedre delen av Tingsvallen.

Picknickplatser-2021.jpg#asset:26752

Mer om mat och dryck

Den kulturhistoriska midsommaren

Midsommar är den kanske viktigaste högtiden i Sverige, vid sidan av julen. På midsommar kan du möta våra kulturhistoriskt klädda museipedagoger som berättar allt om våra byggnader och om människorna som levde och verkade där.

Midsommaren, liksom midsommarstången, går tillbaka till ett mycket gammalt högtidlighållande av sommaren och växtligheten. Men midsommaren innebar också en brytpunkt i arbetsåret i bondesamhället. Dagen firades ursprungligen till Johannes Döparens ära, en koppling som blivit alltmer avlägsen. Midsommarnatten ansågs full av magiska krafter och övernaturliga väsen.

Seglora kyrka 1790-tal.
Seglora kyrka från Seglora socken i Västergötland är en levande representant för de svenska landsortskyrkorna. Seglora kyrka byggdes mellan åren 1729–30. Stig in och titta på Segloras inredning är från olika tider. Här kan du träffa självaste kyrkvaktmästaren på plats. I vapenhuset hänger en lång stav, en ”kyrkstöt”, som han använder för att väcka dem som somnat under predikan.

Skånegården år 1912 – 1925
Kom och se hur det gick till på en gård i början av 1900-talet! Familjen Åkesson är Skånegårdens sista invånare, de bodde här mellan 1912 och 1925. På gården finns det alltid något att göra. Mycket ska skördas i trädgården och mor Bengta har satt upp en trasmattväv. Vatten och ved behöver bäras in i stugan och djuren ska matas. Vissa dagar ska kläderna tvättas, andra ska kaffe rostas och malas. Och du får hjälpa till!

Skogaholms herrgård 1790-tal
Köket på Skogaholm ligger i en egen flygel. Det fanns alltid en risk för brand med spisar och ugnar och för att minimera den risken låg köket inte inne i manbyggnaden. I köksflygeln finns rader med bruksporslin, arbetsbänkar, redskap och den stora spisen. Här bodde också tjänstefolk, kom och träffa några av dem.

Backmats 1860-tal
Här kan barn uppleva hur livet på bondgård var förr i tiden och hur det var att vara barn på en gård. Man kan få arbeta med redskapen, matlagning och pröva att ligga i den gamla skåpsängen. Man kan också få hjälpa till på gårdsplanen, göra utflykter ut i skogen till Fäboden eller Skogsarbetarkojan.

Fäboden ca 1900-tal
Lagom till midsommar tog man alla djuren på gården och vandrade upp till fäboden. Här bodde man sen hela sommaren. Vid Skansens fäbod möter du djur från de svenska lantraserna som fjällnära ko och jämtget. Utanför fäboden är elden tänd, kom och hjälp till att kärna smör, tillverka ost och koka messmör av mjölken från korna och getterna.

Stadskvarteren och kolonilotterna
I stadskvarteren kan du besöka den mekaniska verkstaden från 1920-talet, en industriell miljö driven av remdrift d.v.s. kraften förmedlas via remmar till axlar i taket och vidare till maskinerna på verkstadsgolvet. Här finns pedagoger på plats som kan berätta mer. Vissa tider kan du även besöka snickerifabriken. Den kommer från byn Hultarp utanför Virserum i Småland med maskiner och verkstadsutrustning från fabriker i Åtvidaberg och Nacka. Längre ner på gatan kan du träffa järnhandlaren och konsumtanterna i sina moderna butiker från 1930-talet. Är du trädgårdsintresserad så rekommenderar vi en sväng förbi koloniträdgårdarna. Där finns en lott från 1920-talet och en från 1940-talet, vilka är skillnaderna? Kolonisterna på plats kan berätta både om dem och ge dig odlingstips.

Mer om kulturhistoriska aktiviteter och öppethållande

Aktiviteter för hela familjen

Lekar och aktiviteter hör midsommaren till. Tipspromenad, bingo, retrolek och mycket mer kommer erbjudas runt om i parken.

Midsommarförsäljning Försäljning av mat, sockervadd och hantverk i bodarna vid Bollnästorget och Marknadsgatan.

Lekar från förr Hoppa säck, rulla tunnband och gå på styltor vid Tingsvallen. Spela sjömansspel, gå på styltor, rulla tunnband och prova på jojo vid Väla skola

Retrolek Hopprep, rockringar, twist och sällskapsspel vid Galejans dansbana

Käpphästhoppning Låna en häst i käpphästarnas stall och rid över de sju hindren. Start och mål vid Ordenhusets norra sida

Midsommarpromenad Klurig tipsrunda för hela familjen på temat midsommar. Promenaden utgår från Posthuset och avslutas vid Bollnästorget.

Andra lekfulla aktiviteter Utmana dina vänner i kägelspel vid Kägelbanan vid Restauration Gubbhyllan, boule eller schack på Sollidenplanen

Midsommarbingo I två varianter: ett bildbingo för de yngre och ett bingo för något äldre. Bingobrickor finns i Övre Rulltrappshallen.

Mer om familjeaktiviteter

Liknande aktiviteter

Upp