Hättan som blev en bricka

Färgstarka blommor, tidlösa ränder och trendig paisley. Mönster som känns helt rätt i tiden men som i själva verket har en lång och spännande historia. Läs mer om hur Skansen hittade inspirationen till kollektionen där spetsen från en hätta förvandlades till mönstret på en bricka.

Titta ordentligt på en folkdräkt. Alla små detaljer och mönster bjuder på fantastiska kombinationer. – Det är lätt att förknippa skandinavisk design med det stilrena lite strama men det kan också vara otroligt praktfullt. I flera av mönstren ser vi exotiska inslag som påfågelfjädrar och paisley. Det berättar en del av vår historia och tidiga inslag från omvärlden, säger Anna Bodén, chef på Skansens Försäljningsenhet.

Skansens stora klädkammare är en okänd skattgömma för de flesta, här finns historiska tyger och dräkter bevarade från flera hundra år tillbaka.

– Dräkterna används faktiskt även idag vid högtider och liknande men det kändes som att vi kunde göra något mer, berättar Anna Bodén.
Så föddes idén till att göra en helt ny kollektion, där traditionella mönster och färger får nytt liv – på nya sätt, i nya sammanhang.

Mönstren har arbetats om grafiskt, i nya spännande kombinationer. En spets från en hätta har blivit till ett grafisk mönster som pryder både brickor och tändsticksaskar medan broderier från en dräktjacka förvandlats till ett mönster på en kökshandduk.

– Oavsett om det handlar om en presentpåse eller ett kuddfodral får köparen med sig en liten bit av historien. Produkterna berättar något mer. Det är det som känns så spännande, säger Anna Bodén.
Tanken är att kollektionen ska fortsätta att växa och under hösten kommer Skansen att finnas på plats på den stora design- och inredningsmässan Formex i Älvsjö.

Skansens kollektion hittar du i Skansenbutiken precis vid huvudentrén. Här finns också ett brett utbud av byggnadsvårdsprodukter, glas och keramik. Du hittar även ett begränsat utbud i Skansens webbutik >>


Butiker

Upp