Möt Lucia på 1920-talet

Det är luciadagens morgon i slutet av 1920-talet och ordenshuset Brofästet utanför Tierp i Uppland är fullsatt. Alla har kommit för att se det traditionsenliga luciatåget som sjungande tågar nedför trappan på väg till samlingslokalen. Främst går den vitklädda lucian med brinnande ljus i sin krona, tätt följd av tärnor och därefter stjärngossar med höga strutar på sina huvuden.

Besökarna har klivit upp tidigt för att få lyssna till de stämningsfyllda sånger som luciaföljet framför. Minst lika lockande som sångerna är gemenskapen efter uppträdandet. Då dricker man kaffe och förser sig från de välfyllda kakfaten. Glädje och gemenskap utan alkoholhaltiga drycker, vilka är vanligt förekommande hos andra människor på Lucia.

Lucia har fått på sig ljuskronan och är redo att lussa.Lucia har fått på sig ljuskronan och är redo att lussa.

Luciatraditionen i Sverige bygger på berättelsen om det sicilianska helgonet Lucia som blandats med urgamla traditioner från förkristen tid. Lucia betyder den lysande och ljuset har i alla tider ansetts hålla bort mörkret och de mörkas krafter.

Kakbordet dukas inför luciafirandet.Kakbordet dukas inför luciafirandet.

I den gamla julianska kalendern, som användes i Sverige fram till 1753, var lussenatten den 13 december årets längsta och därmed extra farlig. För att hålla borta det onda var det bra att hålla sig vaken och vaka in det nya dagen. Luciadagen markerade också att höstens sysslor skulle vara klara och som en början på förberedelserna inför julen.

Lucia på scenen i Ordenshuset.Lucia på scenen i Ordenshuset.

Läs och se mer

Läs mer om Lucia och se historiska bilder från luciafiranden på 1920-talet på DigitaltMuseum.

Upp