Sparad som favorit Spara som favorit

Lilla riksvapnet

På 1890-talet placerades ett stenornament - lilla riksvapnet - längs promenadstigen upp från Hazeliusporten, den tidens huvudingång till Skansen. Lilla riksvapnet med lejon och kungakrona krönte ursprungligen attikan på Gustav III:s opera​hus som uppfördes 1782 på det nyanlagda Gustav Adolfs torg.​

Tre kronor

Första gången tre kronor förekommer som symbol för Sverige är i Avignon i Frankrike på 1300-talet. Då är Magnus Eriksson kung i Sverige.

Sveriges riksvapen är Sveriges officiella statsvapen. Ett riksvapen är ett heraldiskt vapen eller emblem för en självständig stat. Det finns två riksvapen - stora riksvapnet, som också är kungen och drottningens personliga, och lilla riksvapnet. Lilla riksvapnet består av en, med kunglig krona krönt, blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.

En vanlig variant är lilla riksvapnet utan sköld, med bara kronorna kvar. Det är också den symbol som ofta benämns som Tre kronor.

Skölden med de tre kronorna hänger på alla svenska konsulat i världen och på alla statliga verk och myndigheter i Sverige och fortfarande är det, med tre kronor i handen, som vi reser ut i världen, för lilla riksvapnet finns på pärmen på våra svenska EU-pass.

Sveriges landslag i ishockey kallas Tre kronor efter riksvapnet.

Gustav III:s operahus

Uppdraget att rita operahuset gick till arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz som tidigare ritat bland annat Kina slott.

Lilla riksvapnet på Gustav III:s operahus bildade en pendang till lilla riksvapnet på Arvfurstens palats, med lejon och prinsess/prinskrona, på andra sidan torget.

Vapnet är gjort i gotlandssandsten av Johan Tobias Sergel på 1790-talet.


Stockholmiana

Upp