Leicesterfår, Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Leicesterfår

Fåren är duktiga betesdjur och har under de senaste åren förknippats med sin förmåga som landskapsvårdare.

Visste du att

Leicesterfåren har svarta läppar och svarta näsborrar.

Snabba fakta om leicesterfår

Latinskt namn: Ovis aries domesticus
Ordning: Partåiga hovdjur
Familj: Slidhornsdjur
Vikt: Tackor 65-85 kg, baggar 100-120 kg
Mankhöjd: Ca 60 cm
Könsmognad: 6 månader
Parningstid: Under hela året
Dräktighetstid: 5 mån
Antal ungar: De får vanligen 1-2 lamm
Medellivslängd: Ca 10 år

På Skansen finner du Leicesterfåren vid Skånegården och där bidrar de till att visa vilka djur som kunde ha funnits på gården runt 1920-talet i Skåne.

Utseende och egenskaper

Leicesterfåren är oftast vita till färgen, ibland med mindre fläckar av annan färg. Både baggar och tackor saknar horn. De har oftast en lugg i pannan och läpparna samt näsborrarna är svarta till färgen. Rasen är härdig och kan producera mycket kött av ganska liten mängd foder. De är stora och snabbväxande och har mycket ull.

Leicesterfårens historia

De fårraser som finns idag härstammar troligen från stäppfåret som har sitt ursprung i bergstrakter och högländer i västra Asien. Tamfåren spreds sedan med de människor som blev bofasta och som började med odling och boskapsskötsel. I Sverige har tamfåren funnits i ca 5000 år.

Leicesterfåret har sitt ursprung i Leicestershire i England där det avlats fram sedan 1700-talet. Rasen utvecklades ytterligare av Robert Bakewell och syftet var att producera lång, glansig och grov ull för tillverkning av grövre tyg av hög kvalité. Han införde en avel då man började man avla mer selektivt för att få fram de egenskaper som man var ute efter.

I Sverige har rasen funnits sedan 1700-talet då enstaka djur importerades genom Jonas Alströmer, en stor ivrare av fårskötsel.

– Läs mer –

Gårdens djur

Upp