Rottingflätning kurs
Sparad som favorit Spara som favorit

Kurs i traditionell rottingflätning

Trots att hantverkstekniken att fläta rotting är många hundra år gammal är möbler av flätad rotting lika populära än idag. Under vår nybörjarkurs får ni lära er de grundläggande kunskaperna för att kunna fläta rotting själva.

Rottingflätning är en hantverksteknik som har sitt ursprung i Indonesien. Till Sverige började möbler med rottingflätning importeras av adeln under sent 1600-tal. Än idag är mönstret oförändrat, men lika populärt. Många är nog de som känner till och uppskattar Thonets stol Nr 14 i böjträ och flätad rottingsits.

Under vår nybörjarkurs får ni lära er de grundläggande kunskaperna för att kunna fläta rottingflätning. En ram med färdigborrade hål finns att öva på, ramen får ni även ta med er hem och slutföra om ni önskar. Allt material ingår utan extra kostnad, samt ett steg-för-steg dokument så ni kan fortsätta er flätning hemma.

Er kursledare

Hanna Lundin är en del av Skansens borgerskap och arbetar med att berätta och visa upp det historiska hantverket i Snickerifabriken. Bakom sig har hon nio års studier inom möbelsnickeri, konsthantverk, restaurering och konservering. Sedan 2014 driver hon eget inom möbelrestaurering och konservering där hon specialiserat sig på möbelflätning. Hon arbetar bland annat i materialen rotting, danskt pappersfiber, sjögräs och säv och håller i såväl grund- som fördjupningskurser i möbelflätning. Hanna arbetar även som lärare vid en av Sveriges få utbildningar till möbelrestauratör, i Tibro utanför Skövde.

När: lördag 10 och söndag 11 september
Tid: klockan 09.00-12.00
Var: Vid fint väder är vi utomhus, annars är vi i Skansens verkstad. Mer information skickas till kursdeltagarna närmre kurstillfället.
Pris: 900 kronor (entré till Skansen ingår). Årskortsinnehavare och medlemmar i Skansen och Nordiska museets vänner har 10 % rabatt, uppge ÅRSKORT vid bokning och medtag giltigt kort till kursen.

Upp