Krukmakare Maria Stengård drejar i Skansens Krukmakeri
Sparad som favorit Spara som favorit

Krukmakeriet

I stadens utkanter, för brandriskens skull, ligger krukmakarens hus. I verkstaden tillverkas än idag krukmakargods som går att handla med sig från den lilla butiken.

Öppettider

Idag 30/6 10:00 - 18:00
fre 1/7 10:00 - 18:00
lör 2/7 10:00 - 18:00
sön 3/7 10:00 - 18:00
mån 4/7 10:00 - 18:00
Visa alla Öppettider ›

I Skansens krukmakeri visas hantverket så som det huvudsakligen bedrivits sedan 1800-talet. Sedan våren 2021 driver krukmakare Maria Stengård krukmakeriet i samarbete med Skansenbutiken. I oktober samma år lanseras de första produkterna ur Skansens krukmakeris nya kollektion som tillverkas och säljs i krukmakeriet.

Krukmakeriets nya kollektion
Krukmakeriets nya kollektion |

Historien om Skansens Krukmakeri

Krukmakeriet på Skansen invigdes i mars 1948. Verksamheten placerades i utkanten av staden, i likhet med andra brandfarliga verksamheter. Byggnaden stod ursprungligen i Lunda by i Västra Vingåkers socken och hade fungerat som krukmakeri sedan slutet av 1800-talet. Den siste krukmakaren i Lundas krukmakeri var Edvard Vetterstedt. När han dog år 1940 hade den industriella produktionen redan slagit hårt mot krukmakerierna runt om i landet. I Lunda ville ingen ta över driften av verksamheten. De sista åren hade tillverkningen varit inskränkt till blomkrukor, som såldes för 25 öre styck. Istället flyttades byggnaden till Skansen för att visa olika typer av hantverk som historiskt har förekommit i en stad, men även skapa en keramisk produktion för försäljning.

Krukmakartraditionen i Sverige

Det är när drejskivan införs i Sverige under 1500-talet som krukmakaryrket får ett uppsving. Fler föremål kan produceras i högre tempo och krukmakeri blir ett specialiserat skråhantverk.

Under 1700- och 1800-talen finns krukmakare i nästan varenda stad i Sverige. Krukmakerier, liksom glashyttor, är brandfarliga anläggningar som placeras i stadens ytterkanter. Verkstäderna i staden och på landsbygden är ganska lika. Kända krukmakerier finns framförallt i Skåne och Halland, men även på andra håll i Sverige där det finns jordar med brännbara leror.

I äldre tiders små krukmakerier framställs framför allt skålar, fat och krukor i så kallat krukmakargods. Vid bränningen antar godset en rödaktig färgton och dekoreras med ränder och slingor i vitt. Eftersom lergods är poröst måste det glaseras för att bli tätt. Den blanka blyglasyren är därför karakteristiskt för krukmakargodset.


1870-1913


Butiker

Upp