Krukmakeriet på Skansen

Denna plats är för närvarande inte öppen för besökare

Sparad som favorit Spara som favorit

Krukmakeriet

I stadens utkanter, för brandriskens skull, ligger krukmakarens hus. I verkstaden tillverkas än idag krukmakargods som går att handla med sig från den lilla butiken.

Det är när drejskivan införs i Sverige under 1500-talet som krukmakaryrket får ett uppsving. Fler föremål kan produceras i högre tempo och krukmakeri blir ett specialiserat skråhantverk. I äldre tiders små krukmakerier framställs framför allt skålar, fat och krukor i så kallat krukmakargods. Vid bränningen antar godset en rödaktig färgton och dekoreras med ränder och slingor i vitt. Eftersom lergods är poröst måste det glaseras för att bli tätt. Den blanka blyglasyren är därför karakteristiskt för krukmakargodset.

Under 1700- och 1800-talen finns krukmakare i nästan varenda stad i Sverige. Verkstäderna i staden och på landsbygden är ganska lika. Kända krukmakerier finns framförallt i Skåne och Halland, men även på andra håll i Sverige där det finns jordar med brännbara leror.

Krukmakerier, liksom glashyttor, är brandfarliga anläggningar som placeras i stadens ytterkanter.

Byggnaden är från Lunda by i Södermanland och 1800-talets början. Den har anpassats på Skansen för att visa det hantverksmässiga arbetet med drejskiva och erbjuda keramik till försäljning.


1870-1913


Butiker

  • Under helgen 10-11 april måste du förboka biljetter via Ticketmaster. På vardagar behövs ingen förköpsbiljett.

  • Köp här

Upp