Kronbergs Ateljé på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Kronbergs ateljé

Kronbergs ateljé från 1910-talet blev världskänd när ABBA fotograferades här till omslaget för deras sista album, The Visitors. ABBA-fans från hela världen kommer för att få se den magnifika tavlan Eros och uppleva miljön.

Konstnären Johan Julius Ferdinand Kronberg föddes i Karlskrona 1850. Redan som fjortonåring blev han antagen vid Konstakademien och fortsatte sina studier i München och Rom. Hans främsta inspirationskälla var 1700-talsmålaren Gianbattista Tiepolo. Återkommen till Sverige fick han en rad offentliga och privata uppdrag, bl a på Stockholms slott och Hallwylska palatset.

Han lät bygga en ateljé vid gården Lilla Skuggan på Norra Djurgården i Stockholm, som då ägdes av Kronbergs svärmor Carin Scholander. När Kronberg dog 1921 köptes ateljén med hela sin utrustning av grevinnan Wilhelmina von Hallwyl som skänkte den till Skansen dit den flyttades året därpå. Bronsbysten till höger om ingången är utförd av skulptören Carl Milles.

Den som vill se mera av Kronbergs konst kan bege sig till Kungliga slottet, där det finns tre stora plafondmålningar och till Nationalmuseum där den skandalösa jaktnymfen tronar tillsammans med andra verk av konstnären. I Hallwylska palatset finns plafonder, väggmålningar, dörröverstycken och flera porträtt. I kupolen i Adolf Fredriks kyrka har Kronberg skildrat Jesu liv i fyra scener och avbildat de fyra evangelisterna. I Dramatiska teaterns stora kupol är Apollo och sånggudinnorna avbildade och över scenen Eros och ödesgudinnorna.

Läs mer om Kronbergs ateljé på DigitaltMuseum

- LÄS MER -

1870-1913

Upp