Plåtslagare på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Koppar-, bleck- och plåtslageriet

Det råder byggboom i staden och taken behöver plåt för vinklar, fall och vrår. I hemmen efterfrågas praktiska kärl i bleckplåt. I jazzens och depressionens 1920-tal hörs ljudet av hammarslag från den lilla verkstaden.

Öppettider

lör 3/9 10:00 - 17:00
sön 4/9 10:00 - 17:00
lör 17/9 10:00 - 17:00
sön 18/9 10:00 - 17:00
Visa alla Öppettider ›

Det är 1920-tal och i städerna uppförs nya offentliga byggnader, villaområden och hyreshus. Plåttaken har sedan sekelskiftet fått ett uppsving. De lämpar sig lika bra för sirliga torn som flacka takfall i både järn- och kopparplåt.

I hemmen har alltsedan slutet av 1800-talet efterfrågan på de praktiska nya bleckkärlen stadigt ökat. Tillverkningen av hushållsartiklar i bleckplåt kommer snart att industrialiseras, redan 1905 finns fabriksgjorda bleckkärl att köpa. Hinkar, lyktor, rivjärn eller till exempel mjölkkärl i bleckplåt passade att framställas i serier. Fram till 1930-talet var ändå den lilla verkstaden med några få anställda vanligast. I koppar-, bleck- och plåtverkstäderna arbetar man ännu hantverksmässigt. Ofta arbetade man på dagarna ute med byggnadsplåtslageri och på eftermiddagarna och kvällarna i verkstaden med bleckkärl och byggnadsdetaljer, som stuprör och hängrännor. Vintern var av naturliga skäl lågsäsong för plåtslagaren. Snöskottning av tak var annars, då som nu, kompletterande vinterarbeten för plåtslagarna.

Många äldre plåtslagare har berättat om en stolthet och glädje i hantverket. Plåtslageri är ett typiskt hantverk med självständig problemlösning från idé till färdig produkt. Det gällde att kunna överföra en detaljs slutliga form till en från början plan plåt. Visst fanns det handdrivna maskiner på verkstaden men ute på uppdrag kunde man få stå på takvindarna och slå upp falsarna till takplåten mot en enkel falsplanka. Runda detaljer slogs lika ofta upp över en trästock eller järnvägsskena. Det var i en tid långt före dagens standardiserade bygg- och takproduktion och före plastens intåg i hushållens köksskåp och lådor.

På gården finns också Kafé Petissan.

– Läs mer –

1914-1945

Upp