En kolonist dricker kaffe i trädgården vid 1940-talslotten

Denna plats är för närvarande inte öppen för besökare

Sparad som favorit Spara som favorit

Koloniträdgårdarna

I slutet av 1800-talet tvingades många landsbygdsbor flytta in till städerna för att kunna försörja sig men lönerna var låga och många fick inte hushållsekonomin att gå runt. Att kunna odla en lott innebar att många fick tillskott på matbordet.

De första koloniföreningarna bildades i Landskrona på 1890-talet, och till Stockholm kom de 1906. För en billig penning kunde stadsbor få tillgång till en kolonilott som både innebar möjlighet till rekreation och chans att dryga ut den skrala hushållskassan med egenhändigt odlade frukter, potatis, grönsaker och rotfrukter.

På Skansen finns två koloniträdgårdar med stugor från 1920- och 1940-talet. Här odlas på samma sätt som i början av 1900-talet.

Livet och plateringarna på 1920-talslotten

På Skansens kolonilott med det lilla röda lusthuset möter vi Karl-August och Viktor, två vänner som delar en kolonilott. Det är 1920-tal och de odlar sina egna grönsaker. Bara några år tidigare har det varit svält i Sverige, potatiskravaller i Stockholm och skyhöga matpriser.

Karl-August är plåtslagarlärling men drömmer om att gå till sjöss, Viktor är köttmästare och arbetar på en restaurang i staden. De bor inneboende hos varsin hyresvärdinna, tillsammans med flera andra. Till kolonilotten är det runt 15 minuters promenad, och Karl-August och Viktor delar på arbetet med odlingarna. Varje kväll, efter arbetsdagens slut, ägnar de mellan 1-2 timmar åt odlingarna innan de går hem. Ibland sover någon av dem över men det blir inte så ofta, det är trångt även i den lilla stugan.

All mark som går att odla ätbart på är uppodlad. Uppe på berget finns nästan inga möjligheter till odling, där växer det lite vårlökar i klippskrevorna.

Intill farstukvisten står en blomlåda med den ettåriga slingerväxten Krasse, som slingrar sig upp med gröna blad och dekorativa gula, orange och röda blommor. Nedanför bergskanten intill staketet växer ’Guldbollen’ som med sina höga stänglar och gula bollar lyser upp.

Nedanför berget breder odlingsytan ut sig. Karl-August och Viktor hushåller med resurserna genom samplantering, mellan- och efterodling. Jorden är inte bar någonstans under någon period av växtsäsongen. De har delat in odlingsytan i en treårig cirkulering där en tredjedel av jordytan gödslas varje år, och växterna flyttas med utgångspunkt i deras behov av näring. På så vis undviks jordtrötthet och risken för sjukdomar minimeras. Lotten är indelad i ett potatisland, en odlingsbädd samt friland med gurklist. Hela ytan grävs om på hösten, till våren mäts säng och land ut med snöre och de smala gångarna om 30 centimeter trampas upp. Det gäller att odla på så mycket yta som möjligt!

På lotten finns en frukt- och bärlist med ett Oranieäpple, päronet ’Esperence herre’, två sorters rabarber ’Eriksdalslundens Victoria’ samt ’Tanto mindre’, en svart vinbärsbuske, en krusbärsbuske samt några tuvor gräslök och ett stånd med jordärtskocka. Hallonlandet bildar gräns mot grannen, sorten heter ’Hornet’. Längs gången växer jordgubbar; sorten ’Abundance’ för sylt, samt ytterligare en sort för att äta direkt.

I potatislandet odlas de tidiga sorterna ’Early Puritan’ samt ’Tidig Rose’. I gurklisten finns Västeråsgurka. På friland växer bondbönor, krypbönor, rädisor, rättikor, blomkål, grönkål, vitkål, kålrötter. I odlingssängen växer morötter, sockerärter, spritärter, rödlök, rödbetor, palsternackor, persilja, spenat, dill, purjolök, steklök, rotselleri.

Under hösten 2020 och våren 2021 har ett arbete med att justera den gröna gestaltningen av kolonilotten som visar 1920-tal. Omgestaltningen bygger på litteratur och arkivmaterial från tiden. Vad som odlas och i vilka mängder utgår från skriften ”Vad som kan odlas på en kolonilott om 200 kvm” av Gustaf Herman Lind, som utkom 1915. Mängderna har räknats om för vår lotts storlek.

Text Marianne Strandin, antikvarie för byggnader, trädgård och landskap på Skansen

Läs mer

Trädgårdar

Upp