Kaniner på Lill-Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Kanin

Kaniner är väl mysiga? Mjuka, runda, snälla och hoppiga. Om du har en hane och en hona så kan du efter ett år ha 800 kaniner!

Kanin på Lill-Skansen

Skansen

Kaniner äter sitt eget bajs för att få i sig extra näring! Fiffigt, eller?

I södra Sverige finns vildkaniner, de planterades in i Skåne och på Gotland för hundra år sen och har sen spritt sig i Götaland. Alla tama kaniner härstammar från vildkaninerna.

Vilda kaniner trivs bäst i öppna landskap där de kan beta, men de vill också ha buskar och snår där de snabbt kan gömma sig. Kaniner lever farligt – de kan bli uppätna av hökar, örnar, rävar och illrar. En hona kan få sex kullar på ett år och upp till 12 ungar i varje kull. De gräver gångar i marken där de bor och blir de skrämda försvinner kaninerna snabbt ner i backen. I naturen lever de i stora grupper, kolonier, där varje familj har sina egna gångar.

Lika men ändå olika

Kan kaniner se ut hur som helst? Nästan, för vi har många olika kaninraser. Vildkaniner är grå, men de tama kan även vara svarta, vita eller svartvita. Hermelinkaniner är näpet små, med korta öron och dvärgvädurar är små och med hängande öron. Rexkaniner är stora och har korthårig len päls. Angorakaniner är ännu större och ofta vita, de har en mjuk långhårig päls.

Sverige har två gamla kaninsorter - lantraser: gotlandskanin och mellerudskanin. Det är viktigt att försöka bevara gamla lantraser eftersom att de är en del av vårt kulturarv.

Svår sjukdom

På 1960-talet kom en svår kaninsjukdom in i Sverige. Virussjukdomen myxomatos eller kaninpest slog snabbt ut en stor del av kaninstammen. Nu verkar stammen av tamkaniner ha återhämtat sig och sjukdomen är inte lika vanlig längre. Hos sjuka djur svullnar ögonen upp och de blir blinda. Även tama kaniner kan smittas, men det är möjligt att vaccinera dem för att undvika sjukdomen.

Föda

Kaniner älskar morötter precis som vi, men mest äter både vilda och tama kaniner gräs, blad, kvistar och knoppar. Det är inte så roligt att få in dem i trädgårdslandet alltså, men plocka gärna vilda växter för att mata tamkaninen med.

Kaninens tänder växer 2–3 millimeter per vecka, men nöter ner dem lika fort om de får mat med mycket fibrer.

Kaniner kan inte ta upp all näring på en gång från den mat de äter, därför äter sitt bajs (minst en gång ) för att kunna ta tillvara på all den näring som är kvar i avföringen. Fiffigt, om man är kanin alltså.

Problemdjur

När européer slog sig ner i Australien tog de med sig djur från Europa som de tyckte om. Kaninen var ett sådant djur, som många ville ha för att jaga, eller som tamdjur på gården. Kaninerna hade inga fiender i Australien och spred sig i miljontals. De blev ett problem för jordbruk och trädgårdar och för att lösa detta försökte man plantera in europeiska rovdjur. De blev ett ännu större problem eftersom de inte brydde sig om att jaga kaniner. De långsamma australiska pungdjuren var mycket enklare att få tag i, så flera av dessa utrotades alternativt minskade starkt.

Vilda kaniner jagas idag i hela världen, även i Sverige. Jägarna använder ofta hund men också iller för att skrämma fram kaninerna ur sina gryt. Kaninkött är vanligt på många restauranger, särskilt söderut i Europa.

Kramdjur

Som husdjur är kaniner väldigt rara. De vill gärna att vi kelar med dem och de äter gärna växter som du själv kan plocka; maskrosor och andra blad och blommor. Och kaniner vill hoppa och skutta, de behöver mycket plats för att kunna röra sig.

Har du tama kaniner, kan du gärna ha minst två, så att de får sällskap.

– Läs mer –

Lill-Skansens djur

Upp