Julbord i Delsbogården, Skansen

Julmat förr & nu

Julen var den tid då man kunde få äta sig rejält mätt. Grisen och kalven slaktades så man fick färskt kött och kunde göra korvar och syltor till julbordet. Dopp i grytan kommer från att man lägger en rågskiva i det varma kokspadet. Det bakades bröd och kakor, bryggdes öl och kärnades smör och allt skulle dukas fram på det dignande julbordet.

Risgrynsgröt

Risgrynsgröten var en delikatess eftersom ris var en importerad och dyr vara. Ris à la Malta med vanilj, socker och grädde gjorde risgröten till en tjusigare efterrätt på det borgerliga julbordet. Rätten kommer från Danmark där den heter Risalamande, och det i sin tur kommer från franskans Riz à l'amande - ris med mandel. En mandel i gröten kunde visa vem som skulle bli gift under året.

Julbord i Delsbogården, Skansen
Ett julbord dukas i Delsbogården, Skansen |

Julskinka, julkorv, Janssons frestelse och mer därtill

Lutfisken är en tradition som har sitt ursprung i att man under den katolska tiden fastade inför jul, och istället åt fisk. Lutfisken började lutas av på Anna-dagen den 9 december. Andra klassiker på julbordet går inte så långt tillbaka i tiden. Skinkan är en relativ nykomling i sammanhanget och blev populär på 1900-talet. Innan dess sparades skinkan, som var en fin del av grisen, till senare tillfällen, medan man åt korv, sylta, grishuvud och grisfötter till jul. Köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse dök upp först på 1970-talets julbord.

Man har ätit olika typer av julmat i olika delar av landet och det avspeglar sig i de juldukningar som finns på Skansen. I Bohuslän var det vanligt med rödkål och äggost, på Gotland serverades saffranspannkaka, i Halland grönkål, i Skåne luad ål, på Öland kroppkakor, i Östergötland bruna bönor och fläskkorv, i Uppland gädda, i Värmland hackkorv, i Västergötland grynkorv och i Delsbo ställdes kalvsteken fram på julbordet för att nämna några exempel.

På Skansens julmarknad kan du köpa en hel del julmat som gör ditt eget julbord till en succé.

Julbord i Ekshäradsgården, Skansen
Julbord dukas i Ekshäradsgården, Skansen |

Vill du boka julbord?

Här hittar du alla julbord och arrangemang på restaurangerna

Julbord på Restaurang Solliden, Skansen
Julbord på Restaurang Solliden, Skansen

Upp