Julbord på Solliden

Julens matupplevelse

Skansens interna samarbetspartners bjuder in till en välsmakande och säker matupplevelse i jul. Traditionella och överraskande julbord, privata sittningar, hembakade godsaker och varm glögg - här finns något för alla smaker och stunder.

Julens mat på Skansen

Under årets julvandring kommer det att finnas mat och godsaker att köpa längs med vägen. På Marknadsgatan kommer Skansens interna samarbetspartners erbjuda julig mat och dryck.

Julskinka och julens dofter hos Kafé Petissan

Välkomna att uppleva julens härliga smaker och dofter i bakverken på Kafé Petissan. Julens dofter av äpple, kanel, saffran och kardemumma sprider sig genom det historiska kaféet. Avnjut en värmande glögg och pepparkaka eller låt smaka på lunchen som bjuder såväl frasig våffla som knäckebröd med julskinka.

För den som vill köpa med sig något gott hem har man försäljning av julgotter, julkakor, knäckebröd, choklad, tryfflar och vattlingon.

Ett värmande stopp på julvandringen hos Koloni

Under julpromenaden kommer Koloni att erbjuda en värmande julmeny.

Här finns även möjlighet att köpa egengjorda delikatesser som egna inläggningar samt julblommor. Missa inte heller att smaka på Kolonis juliga variant på skorstensbröd: vetedeg som grillas över öppen låga och rullas i kanel, kardemumma och råsocker.

Julerbjudanden på Terrassen

Varje dag i december har Terrassen ett fikaerbjudande för två: Kaffe/varm choklad och två lussebullar (110 kr).

Under julhelgerna (28/11-20/12) bullar Terrassen upp med ett paketerbjudande som inkluderar mustig gulaschsoppa eller vegansk soppa med bröd och alkoholfri glögg+pepparkaka (120 kr).

Nygräddade våfflor på Våffelbruket

Under julhelgerna (28/11-20/12) serverar Våffelbruket nygräddade våfflor med mandarinkompott, grädde och mörk, riven choklad (69 kr).

Frukostgröt och saffranssnurror hos Flickorna Helin

Varmt välkommen till Flickorna Helin för att njuta av en rykande varm glögg med tillbehör framför brasan. Man bakar och lagar allt på plats i mysiga gruvan men lokala råvaror som bas. Från den 27 november serverar Flickorna Helin klassisk tomtegröt till frukost, nybakade saffranssnurror med mandelmassa och juliga luncher från världens alla hörn.

Läs mer om julens mat på Skansen

Julbord på Skansen

I Skansens restauranger dukar man upp till stämningsfulla och säkra julbord. Läs mer om julens matupplevelse nedan.

Julbord i 1800-talsmiljö på Krogen Stora Gungan

Med hållbarhet och tradition som ledord serveras i år julstämning i två tappningar: klassiskt julbord eller en julinspirerad à la carte-meny. Här bjuds ett traditionellt julbord med svenska smaker i rustik 1880-talsmiljö. Njut av inlagd sill, krämig Janssons frestelse, dopp i grytan och ett stort urval av hembakade julkakor och godis. Känn doften av dekorerade kanelstänger och låt dig värmas av vinglögg vid den tända brasan. Den som önskar intager Krogens egen snaps till tonerna från de egna snapsvisorna. Läs mer och boka på Stora Gungan.

I år kommer vi att ha begränsat antal sittplatser så säkra ert bord genom reservation oavsett dag och tidpunkt.

Klassiskt julbord i Sollidens matsal

I Sollidens matsal välkomnar vi till ett traditionellt julbord! En mängd olika sillar, kalla och varma rätter likväl som ett brett vegetariskt och veganskt utbud utlovas. Och såklart - ett härligt gottebord fyllt av hembakta sötsaker! Läs mer och boka på Skansens Restaurangers hemsida.

Boka julbord för privata sällskap om minst 25 gäster i en av Skansens historiska lokaler. Mejla info@skansensrestauranger.se för mer information.

En djurisk julfest på Skansen-Akvariet

Upplev en djungeljul i exklusiv enskildhet! Vid stranden av korallrevet skimrar middagsbordet i skymningen. Det är dukat för julfest på Skansen-Akvariet, en upplevelsemiddag för alla sinnen. Anvjut en djurisk välkomstdrink, annorlunda julmiddag signerad Onzo, glögg, lagtävlingar och möte med djur för de som vill. Läs mer och boka Skansen-Akvariets julfest, en privat helkväll kl. 18-23, på Onzos hemsida.

Julbord och fest i tre tappningar hos Flickorna Helin

I ståtliga Skånska Gruvan bjuder Flickorna Helin in till julbord och fest kvällstid för sällskap om minst 15 personer. Välj mellan tre välsmakande teman: veganskt, klassiskt eller mångkulturellt. För mer information och bokning, kontakta info@flickornahelin.se.

Privat sittning eller hemleverans från Restauration Gubbhyllan

Boka en egen restaurang kvällstid, med plats för bara er. I Restauration Gubbhyllans historiska lokaler tar man endast emot ett sällskap per kväll. Här tillagas allt från grunden och helt utan tillsatser. Välj mellan en julinspirerad meny i fem serveringar, vintermeny med skog och vilt som tema eller aktivera er med kockarna i köket för att sedan avnjuta måltiden vid de dukade borden. För mer information eller bokning, kontakta bokning@gubbhyllan.se eller ring 08-6644200.

Kan ni inte komma till oss så kan vi komma till er! Boka julmaten till företaget eller ge bort en julmatspresent i julklapp till personalen. Se mer på www.julmaten.nu.

Läs mer om julborden på Skansen

Mat & dryck

Upp