Dagens julhandel präglas ofta av en viss stress, men även på 1800-talet var det mycket som skulle hinnas med innan julfriden kunde infinna sig. I staden var det fullt med folk på gator och torg inför jul. Mat skulle inhandlas så den räckte över juldagarna, och i staden gjordes inköpen på olika ställen. Färskt kött köptes hos slaktaren, fisk i fiskargången, bröd köptes hos bagaren och konfektyr hos konditorn. I kryddbodarna var det öppet fram till åtta, nio på kvällen och nästan alla kunder fick en liten gåva i form av någon småsak som karameller, tvål eller tobak. Husmödrar och pigor som behövde hjälp med att bära hem sina varor tog ibland hjälp av de ökända hamnbusarna (hamnarbetare som ofta var glada i sprit och inblandade i bråk) i utbyte mot en ringa slant. Det var inte bara matförråden som skulle fyllas på inför julen, utan det skulle även finnas gott om vatten och ved. Dricksvattnet hämtades i stora kopparflaskor och sjövattnet i laggkärl.