Gårdsfarihandlare i Delsbogården

Hyskor & hakar

I gamla folkdräktsplagg sitter ofta vackra grova mässingshäktor fastsydda med kraftig lintråd som binder haken på tre ställen och gör att de sitter stadigt. De grova korta häktorna, ibland isydda växelvis hake/hyska, i plaggets framkant, håller plagget väl ”knäppt” även vid stora rörelser.

I bondesamhället tillverkades häktorna som bisyssla till gårdfarihandel eller då männen gick i skogen. Häktmakeriet togs till så fort man inte hade annat för händer. Av mässing tillverkade man själv tråden, genom dragning i en järnskiva ”nageltorn” med koniska hål. Förutom de tre tängerna; avbitare, länktång och häkttång, använde många även en speciell häktmall. Under sent 1800-tal var priset i Malung för en häktring om 24 par alltid 25 öre.

Tillverka själv

Den här beskrivna metoden att tillverka häktor med enbart tänger går tillbaka på såväl traditionsuppteckningar som muntlig tradition och egna erfarenheter. 

Utrustning och material

  • Du behöver mässingstråd, 1.5 mm.
  • Tre tänger; avbitare, liten plattång, (länktång) liten rundtång (häkttång). Rundtångens ”näbbar” kan filas till så att de får bättre form, ”stift”, att vika öglorna med.
  • Längdmått – tumstock eller linjal går bra, men det bästa är att klippa till ett längdmått i hård papp eller plåt. Längdmåttet skall vara 6 cm. Dessutom klipps ett hak vid 4 cm. Klipp till ämnena med avbitaren 6 cm respektive 4 cm långa.

Sy fast häktorna

  • Nål – använd en kraftig, kort nål. OBS! Skärnål ska inte användas, den skär av tråden i föregående stygn och skär dessutom sönder såväl tyg som skinn.
  • Tråd – du behöver lintråd (knyppelgarn) – c:a 20/2 halvblekt. Gammal lintråd är alltid tvåtrådig, grovleken varierar mellan vad vi idag benämner som 35/3 och 20/3. Vaxa tråden med bivax, genom att dra den mellan tummen och bivaxklumpen. Börja och avsluta alltid med knut på tråden.

Plattången kan vara till bra hjälp för att dra igenom tråden, i synnerhet om tyget är tjockt eller då man syr i skinn.

Sy 3-5 stygn om ”halsen” och i de båda öglorna. Stygnen blir en dekorativ detalj i sig själva, förutom att häktorna sitter fast utan ständiga reparationer. I gamla plagg av vadmal och kläde är det vanligt att man prylat hål, eller t.o.m. gjort ett litet jack i tyget för att hyskornas öglor skall kunna träs igenom till plaggets insida. Hyskorna behöver då endast sys fast i öglorna eftersom tyget binder dem runt ”halsen”.

Hyskans tillverkning

​Tänger, längdmått och häktämnen. Hyska och hake i tillverkningens olika skeden.​
​Tänger, längdmått och häktämnen. Hyska och hake i tillverkningens olika skeden.​ |
​1. Klipp till hyskämnet 4 cm långt. Håll ämnet med vänster hand, mellan tummen och pekfingret. Fatta tråden längst ut i ena änden med häkttången. Vrid till den lilla öglan. Gör lika i trådens andra ände.​
​1. Klipp till hyskämnet 4 cm långt. Håll ämnet med vänster hand, mellan tummen och pekfingret. Fatta tråden längst ut i ena änden med häkttången. Vrid till den lilla öglan. Gör lika i trådens andra ände.​ |
​2. Sätt ämnets mitt lite längre ned i häkttången, där den är lite grövre.​
​2. Sätt ämnets mitt lite längre ned i häkttången, där den är lite grövre.​ |
​3. Dra öglorna mot varandra med hjälp av länktången.​
​3. Dra öglorna mot varandra med hjälp av länktången.​ |
Hyskor och hakar fastsydda växelvis i grön- respektive svartröja från Floda, Dalarna
Hyskor och hakar fastsydda växelvis i grön- respektive svartröja från Floda, Dalarna |
Hyska och hake i lång vittröja från Mora, Dalarna. Hyskans ben är införda till plaggets insida genom prylade hål i yttertyget.
Hyska och hake i lång vittröja från Mora, Dalarna. Hyskans ben är införda till plaggets insida genom prylade hål i yttertyget. |
Hyska och hake i rock från Rättvik, Dalarna. Hyskans ben är införda till plaggets insida genom prylade hål i yttertyget.
Hyska och hake i rock från Rättvik, Dalarna. Hyskans ben är införda till plaggets insida genom prylade hål i yttertyget. |
Hyska och hake fastsydda på linningsbandets utsida på kjol från Gagnef, Dalarna. Mitt bak sitter en hyska på linningsbandets insida. Hyskan hakas på motsvarande hake mitt bak på livstycket för att bättre hålla ihop liv och kjol.
Hyska och hake fastsydda på linningsbandets utsida på kjol från Gagnef, Dalarna. Mitt bak sitter en hyska på linningsbandets insida. Hyskan hakas på motsvarande hake mitt bak på livstycket för att bättre hålla ihop liv och kjol. |

Hakens tillverkning

1/ Klipp till hakämnet 6 cm långt. Vrid till öglorna på samma sätt som på hyskan.
1/ Klipp till hakämnet 6 cm långt. Vrid till öglorna på samma sätt som på hyskan. |
2/ Sätt häkttången – spetsen – på ämnets mitt. Vik, med länktången eller fingrarna, öglorna mot varandra.
2/ Sätt häkttången – spetsen – på ämnets mitt. Vik, med länktången eller fingrarna, öglorna mot varandra. |
3/ Kläm med länktången ihop ämnets båda ”ben”, så att de blir parallella.
3/ Kläm med länktången ihop ämnets båda ”ben”, så att de blir parallella. |
4/ Kläm fast ämnet med länktången över öglorna.
4/ Kläm fast ämnet med länktången över öglorna. |
5/ Vik ”benen” dubbla genom att placera häkttången på ”benens” mitt och vik mot öglorna.
5/ Vik ”benen” dubbla genom att placera häkttången på ”benens” mitt och vik mot öglorna. |
Hyskan är fastsydd på insidan av en lång vittröja från Mora, Dalarna.
Hyskan är fastsydd på insidan av en lång vittröja från Mora, Dalarna.
Hyska och hake fastsydda på insidan av rock från Rättvik, Dalarna.
Hyska och hake fastsydda på insidan av rock från Rättvik, Dalarna.
Långt häktpar på kjol från Boda, Dalarna. Tre hakar respektive hyskor har formats en längre mässingstråd.
Långt häktpar på kjol från Boda, Dalarna. Tre hakar respektive hyskor har formats en längre mässingstråd.

Tillverka själv

Upp