Hazeliushuset
Sparad som favorit Spara som favorit

Hazeliushuset

På 1600-talet började välbärgade borgare i Stockholm att söka sig ut från den trånga staden för att bygga ett sommarnöje på någon av malmarna, en så kallad malmgård. Hazeliushuset tillhörde ursprungligen malmgården Henriksdal som låg vid Surbrunnsgatan i Stockholm. Här föddes Skansens grundare Artur Hazelius 1833.

Händer hos

Idag 30/6 10:00 - 17:00 Lekar från förr
fre 1/7 10:00 - 17:00 Lekar från förr
lör 2/7 10:00 - 17:00 Lekar från förr
sön 3/7 10:00 - 17:00 Lekar från förr
mån 4/7 10:00 - 17:00 Lekar från förr
Visa kalendarium ›

Malmgårdarna var ofta som en mindre herrgård med huvudbyggnad och flyglar, stall och ladugård och en prydligt anlagd trädgård, gärna med ett lusthus i fonden. Trädgården var till både nöje och nytta. Frukt och grönsaker hämtades därifrån och korna i ladugården gav mjölk och ost.

Trots att malmgårdarna var tänkta som sommarställen blev de så småningom använda året runt särskilt under 1700-talet då de också fick en rikare utformning. Skansen har två byggnader från malmgårdar. Det är Jakobsberg från slutet av 1600-talet, som idag är kontor, och Hazeliushuset från början av 1800-talet.

Hazeliushuset tillhörde ursprungligen malmgården Henriksdal som låg vid Surbrunnsgatan i Stockholm. Det uppfördes omkring 1720 och tillhörde Isac Fritz sidenväveri fram till 1803, då det byggdes om till bostad och fick den inredning som finns på plats idag. Det är fint exempel på den stil som kallas empire, eller Kejsarstilen, som uppstod när Napoleon I blev kejsare i Frankrike. Det Empirens möbler, konsthantverk och inredningens dekor har lånat former och inspirats av antikens konst. Det romerska kejsardömet var den stora förebilden.

Huset inreddes efter senaste mode. Här fanns till exempel tryckta eller tapetbårder som var en nyhet vid den här tiden. Väggfältens färgsättning är också ny med pariserblått, zinkgrönt och oxidgult. Symmetri var viktigt. I salongen finns en kakelugn som fått en pendang i form av ett målat skåp. Det är målat så att det skapades en illusion av att det stod två kakelugnar i rummet. Praktfulla gardinuppsättningar i starka färger och polerade möbler med raka former sätter sin prägel på rummen.

Huset har fått sitt namn efter Skansen och Nordiska museets grundare, Artur Hazelius, som föddes här den 30 november 1833. I hörnrummet till höger om förstugan finns ett minnesrum över honom. Det är inrett med möbler och personliga tillhörigheter från hans hem i Gula huset på Skansen, där han bodde från 1892 till sin död 1901. Miljön är typisk för det sena 1800-talets borgerliga bostäder. Byggnaden flyttades till Skansen 1926. På övervåningen finns också ett minnesrum över uppfinnaren John Ericsson.


– Läs mer –

1830-1860

Upp