Sparad som favorit Spara som favorit

Havet i fokus!

Skräp som resurs, en stol av gamla fiskenät som printas på plats, klassiska toner från Östersjöfestivalen... prova att rena vatten - allt hände under temaveckorna Havet i fokus som inföll i slutet av augusti och början av september 2019. Utställningen Skräp som resurs fanns på Baltic Sea Science Center och den 8 september släpptes 101 pigga öringar ut i Saltsjön. I mitten på september auktioneras designstolen som 3D-printats av gamla fiskegarn ut på Stockholms auktionsverk.

Skansens öringar simmar ut i Saltsjön 8 september

101 havsöringar som föddes vårvintern 2017 på Aquaria, och sen flyttade över till Östersjöhuset Baltic Sea Science Center på Skansen, har flyttat hemifrån. Det skedde vid den skyddade viken nedanför Skånska gruvan på söndag den 8 september kl 10.00. Alla såg ut att må bra, och gäddan Gunnel fick också simma iväg ut i Saltsjön.

Skräp som resurs- en utställning om spöknät och innovationer

Kan skräp bli till nya produkter? Ja, i en utställning på Baltic Sea Science Center visades hur innovationer och nya produkter kan tillverkas av skräp och med nya metoder – gamla fiskenät kan bli solglasögon, badkläder och skor. En ny typ av 3D-printer i storformat liveprintade designmöbler av återvunnen plast.

Skräp som resurs tog också fasta på nya material som ska ersätta plasten i till exempel sugrör. Hur funkar egentligen ett sugrör tillverkat av träfibrer?


Utställningen pågick 24 augusti-8 september

Stolen Reform auktioneras ut vecka 38

Den 3D-printade stolen Reform fanns med på utställningen Skräp som resurs på Baltic Sea Science Center 24/8-8/9. Efter utställningen auktioneras den ut till förmån för Östersjöns miljö. Stolen är no 5 i serien och chipmärkt. Stolen fanns också på plats i foajén under Berwaldhallens Östersjöfestival tillsammans med information om utställningen.
Auktionens syfte är att generera medel för att främja fortsatt utveckling av och stöd till Stiftelsen Skansens egna och relaterade projekt till förmån för renare hav och rent vatten.

Samarbete med Östersjöfestivalen

Skansen och Berwaldhallen samarbetade under Östersjöfestivalen med några programpunkter och ett biljetterbjudande. Festivalbesökare hade 50% på inträdet till Skansen och Skansengäster fick en motsvarande rabatt. En kvartett från Lilla Akademin spelade nere i den fantastiska akustiken bland akvarierna i Baltic Sea Science Center den 24 och 25 augusti. Under perioden 24 augusti till 8 september visades tre av Berwaldhallens konserter i filmsalen på Baltic Sea Science center dagen efter de gick live i Berwaldhallen.

Upp