Håsjöstapeln. Från medeltiden och fram till 1700-talet hade de flesta svenska kyrkor fristående klockstaplar. Då började myndigheterna propagera för att man skulle bygga kyrktorn istället för att spara på virket. Håsjöstapeln är en kopia av en drygt 21 meter hög klockstapel som finns vid Håsjö kyrka i Jämtland. Den uppfördes på Skansen 1892.
Sparad som favorit Spara som favorit

Håsjöstapeln

Kyrkklockan slår. I byar och städer gör man sig beredda att samlas. I en tid och i ett samhälle där de flesta saknar klocka och tidning krävs ett annat signalsystem. Att kyrkklockorna kan höras på över en mils avstånd är inte ovanligt.

Kyrkklockornas ringande ljud har hörts sedan 1200-talet i våra församlingar. Ljudet av kyrkklockor är ett ljud vi delar med tidigare generationer och som inte ersatts eller försvunnit. Klockorna är också något av kyrkans dyrbaraste föremål som tidigare generationer sett som mycket viktiga och värda att vårda så att de kan användas till att meddela om viktiga händelser – om liv och död.

De flesta svenska kyrkor har fristående klockstaplar fram till 1700-talet. Håsjöstapeln är en kopia av en drygt 21 meter hög klockstapel som finns vid Håsjö kyrka i Jämtland.

Läs mer om klockstapeln på DigitaltMuseum


1720-1820

Upp