Barnmorskan på Skansen

Datumet för denna aktivitet har passerat

Sparad som favorit Spara som favorit

I livets tjänst – en kulturhistorisk visning med och om barnmorskan

Färdas 100 år tillbaka i tiden tillsammans med oss till Statarlängan där ännu ett barn snart ska födas. Vi möter barnmorskan Hilda som är påväg för att hjälpa ett nytt liv till världen. Den 9 juni ges ett unik guidad visning om barnmorskans roll i Sverige och världen, historiskt och idag.

Jordemor, jordegumma eller hjälpgumma. I alla tider har kvinnor förenats för att underlätta och hjälpa när ett nytt liv ska komma till världen. År 1711 fick barnmorskan sin titel när det beslutades att barnmorskor i varje stad skulle skickas till Stockholm för att utbildas, examineras och svära ed. Genom att bli edsvuren lovade barnmorskan att alltid bistå födande kvinnor, fattiga som rika, att aldrig avslöja det som sades i förtroende och att alltid hjälpa sina kollegor.

På Skansen är året 1920 och vi möter barnmorskan Hilda Ebba Andersson. Hon är en yrkeskvinna i tiden. Nu kommer hon ledandes sin cykel, med barnmorskeväskan fastsurrad på pakethållaren, på väg till Statarlängan där ännu ett barn snart ska födas. Tillsammans utforskar vi barnmorskans roll i Sverige och världen, historiskt och idag.

Barnmorskan på Skansen är ett samarbete med Svenska Barnmorskeförbundet. Under kvällen möter du, utöver Skansens pedagoger, barnmorskor med livslång erfarenhet från sitt yrke, numera engagerade på Skansen för att berätta om barnmorskans roll i Sverige.

När: 9 juni, kl 17:00-19:00
Var: Vi möts innanför Skansens huvudentré
Pris: 350 kronor. Årskortsinnehavare och medlemmar i Skansen och Nordiska Museets Vänner har 10% rabatt på priset, uppge ÅRSKORT vid bokning. Biljetterna släpps inom kort på denna sida.


Liknande aktiviteter

Upp