Gravören i Gravörverkstaden
Sparad som favorit Spara som favorit

Gravörverkstaden

Vill du se hur en blanksticksgravör arbetar, eller är du mer nyfiken på stålstickaren kanske?

Öppettider

lör 14/12 10:00 - 16:00
sön 15/12 10:00 - 16:00
lör 21/12 10:00 - 16:00
sön 22/12 10:00 - 16:00
Visa alla Öppettider ›

I det låga rummet i Gravörverkstaden finns tre arbetsbord med de karakteristiska, bågformade inskärningarna, som man också kan se i guld- och silversmedernas verkstäder. Här finns också den obligatoriska glaskulan med vatten som likt ett förstoringsglas koncentrerar ljuset på arbetet.

Handgravörens yrke omfattar olika grenar. Blanksticksgravören är specialiserad på att med sticklar skära texter eller dekorer i en blank metallyta.

Koppar- och stålstickaren graverar motivet spegelvänt på en metallplatta, som sedan kan färgas in och tryckas på papper. På samma sätt arbetar frimärksgravören. Metoden har spelat stor roll inom bildkonsten och kunskapen att trycka bilder har varit känd sedan medeltiden.

Stålgravören arbetar fram reliefer i ämnen av stål, vilka används vid medalj- och myntprägling, prägling av matsilver, ornament, smycken med mera. Förutom sticklar använder stålgravören mejslar, punsar och hammare. Stickeln är alltså gravörens viktigaste verktyg. Den kan ha olika spetsar, en gravör kan behöva ett hundratal olika slags sticklar.

Gravörverkstaden ligger mittemot Arbetarbostaden och är inredd efter förebilder från 1800-talets slut.

– Läs mer –

1870-1913

  • Förköp biljetten till Skansens julmarknad!

    Köp din biljett redan nu och scanna den enkelt på plats. Psst: ni vet väl att ett årskort bara kostar 295 kr?

  • Biljetter och årskort

Upp