Norsk Fjordhäst på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Norsk fjordhäst

Fjordhästen kommer ursprungligen från västra Norge och är en av de äldsta och renaste hästraserna i världen.

Norsk fjordhäst på Skansen

Skansen

Förr användes fjordhästen mest i jord- och skogsbruk, men nu används den även som tävlingshäst.

Snabba fakta om Norsk fjordhäst

Vetenskapligt namn: Equus caballus
Ordning: Uddatåiga hovdjur
Familj: Hästdjur
Vikt: 350-500 kg
Mankhöjd: 130-150 cm
Könsmognad: 1-2 år
Parningstid: Huvudsakligen vår-sommar
Dräktighetstid: 11 månader
Antal ungar: 1 föl
Medellivslängd: 20 år
Äter: Gräs
Förekomst i Sverige: Ca 5000

Fjordhästen kommer ursprungligen från västra Norge och är en av de äldsta och renaste hästraserna i världen. I Norge har man avlat hästar sedan vikingatiden och troligtvis är dagens fjordhästar ättlingar till dessa hästar.

Västnorge präglas av karga jordbruks- och skogstrakter med övervägande fjällterräng. Genom de krävande förhållandena i den norska fjällterrängen har fjordhästen utvecklats till en mycket stark och tålig häst med ett otroligt bra terrängsinne.

Utseende

Fjordhästen har en mankhöjd på 135–150 cm. Den är rörlig och smidig trots att den är kraftigt byggd och ovanligt säker på foten vilket gör att den kan ta sig fram i vilken terräng som helst. Fjordhästen har ett lugnt temperament, men är ändå pigg och framåt.

Fjordhästens färg kallas ”black”, med variationer från mörkbrunt till vitt. Karaktäristiskt för rasen är ståndmanen, det vill säga manen klipps bågformat och står rätt upp. Typiskt för fjordhästen är den långa mörka slingan som går från pannluggen längs ryggen till svansen. Slingan kallas för ål.

Från början användes fjordhästen mest i jord- och skogsbruk, men på senare år har den även börjat användas som tävlingshäst inom dressyr, hoppning och körning.

– Läs mer –

Gårdens djur

Upp