Sommar i koloniträdgården

Teckenspråk: Ett år på Skansen

Våren är en viktig tid i ett nordligt land som Sverige. Våren på Skansen startar med påsk och valborgsfirande. Under påskveckan pågår en marknad med försäljning av dekorativa ägg, marsipan och andra godsaker. Barnen får tillverka kvastar, skriva påskbrev och påskpyssla.


Valborg markerar vårens inledning i Sverige. På Skansen har arbetet med odlingsåret börjat med temahelger om byggnadsvård, slöjd och sysslor i trädgården. Björnarna har vaknat ur vintervilan och hagarna fylls av killingar och lamm. På valborgsmässoafton sjunger studenter in våren och på kvällen hålls det traditionella talet till våren innan det stora valborgsmässobålet tänds.

Juni månad inleds med den svenska nationaldagen som firas 6 juni. Då hålls högtidligheter på Sollidenscenen med kungafamiljen som hedersgäster. Juni är en bröllopsmånad i Sverige och många väljer att vigas i Seglora kyrka på Skansen. Ett enkelt och roligt sätt att gifta sig är på Skansens drop in-bröllop som hålls en lördag i början av juni.

Sommarens höjdpunkt är midsommarfirandet och på Skansen inleds midsommarveckan med att boskapen flyttas från Moragården upp till sommarbetet på Fäboden ackompanjerat av sång och musik. Midsommarhelgen firas med att Skansens folkdanslag reser midsommarstången och sen dansas det ringdans i dagarna tre. Efter midsommar är det dags för Skansens välkända sommarprogram på Sollidenscenen, Allsång på Skansen, jazzmåndag och Barnens allsång.

Augusti är en tidig skördemånad. I slutet av månaden pågår temadagarna Lin- och ull då man kan följa linets väg från strå till vackert tyg.  Sista helgen i september hålls höstmarknaden som utspelar sig på landsbygden anno 1900. Här möter man bondmoror, konstaplar, fina damer och lösa fruntimmer, starka drängar och krogvärdar. Många gäster kommer själva i dräkter från sekelskiftet. På marknaden kan man handla, äta och roa sig.

På helgerna i september och oktober tar vi upp sysslor som hör årstiden till som brödbakning, skörd av potatis, rotsaker och äpplen, fiske och jakt.  I slutet av oktober har svenska skolbarn höstlov. Då har dagarna hunnit bli korta, och kvällarna mörka och det är dags för folktro och magi, i stadskvarteren dyker osaliga andar upp och i dammen bakom Seglora kyrka spelar Näcken.

Vinter på Skansen är jul, luciafirande, nyår och julavslutning. På julmarknaden kan man handla julmat, bröd och bullar, dekorationer, karameller, julklappar och traditionell juldricka. Körer sjunger julsånger och barnen får dansa runt granen. I husen dukas julbord upp som de såg ut förr. Julens sista dagar firas i trettonhelgen.

Nyår förebådar att vintern kommer att ta slut, och att ljuset snart är på väg tillbaka. På Sollidenscenen räknas det gamla året ut och det nya hälsas välkommet med ett nyårstal och  festligt ett TV-sänt firande.

Efter den intensiva julperioden lugnar tempot ner sig på Skansen. Vintern bjuder på Cirkus Skansen som har föreställningar fram till slutet av april och i februari börjar den öppna cirkusskolan för barn. Den 6 februari uppmärksammas den samiska nationaldagen och sportlovet ägnas åt friluftsaktiviteter med skidor, kälkar och grillad korv.


Skansen på teckenspråk

Upp