Sparad som favorit Spara som favorit

Elefanthuset – Vårt Afrika

Elefanthuset är en bortglömd modernistisk pärla på Skansen. I ungefär 60 år fanns det elefanter på Skansen. En del kanske fortfarande minns dem. De flyttade så sent som 1992 för att vår anläggning inte kunde anpassas efter rådande djurskyddslagar.

Anläggningen de hade bott i, ritades av Holger Bloms arkitektkontor och uppfördes 1960. Idag bor det andra hyresgäster i huset, bland annat guereza-apor, och för att de ska trivas så bra som möjligt måste vi förändra något i anläggning. Där med blev vår byggnadsantikvarie Boel inkopplad för att lämna ett antikvariskt utlåtande om miljön. Idag är Elefanthuset en doldis, en ganska anonym byggnad, men med en spännande historisk och konstnärlig kontext som allt för sällan lyfts fram. Det uppfördes som en del i ett större komplex med anläggningar för bland annat apor, sälar och pingviner, allt i mönstergjuten eller brädgjuten armerad betong.

Skansens tidigare byggnadsantikvarie Boel Melin skriver i ett utlåtande:

”Ansvarig arkitekt från kontoret var Lars Fries (1921-1987). Holger Blom (1906-1996) blev mest känd som stadsträdgårdsmästare i Stockholm och var under mer än 30 år den dominerande på området. Han var även arkitekten bland annat bakom Svampen på Stureplan, tunnelbanestationerna på Medborgarplatsen och Skanstull, strandpromenaden på Norrmälarstrand samt den numera rivna ”Rotundan” som byggdes som busstation vid Norra Bantorget. Holger Blom, som även engagerades i utbyggnaden av Slussen 1930, var en utpräglad funktionalist och ritade eleganta och stilrena byggnader som ofta utfördes i betong. Att Lars Fries jobbade i samma anda kan tydligt erfaras i Elefanthuset.”
Elefant. Foto: DMEn av elefanterna på Skansen.

Idag bor det andra hyresgäster i huset, bland annat guereza-apor, och Elefanthuset har blivit en arkitektonisk doldis med en spännande historisk och konstnärlig kontext som allt för sällan lyfts fram.


Skanseniana

Upp