Eldfesten firas på Skansen

Datumet för denna aktivitet har passerat

Sparad som favorit Spara som favorit

Eldfesten på Skansen

Årets Eldfest på Skansen blir digital! Tillsammans firar vi våren, solen och ljusets återkomst den 16 mars. Livesänt från Sollidenscenen.

Eldfesten 2021

Fira det persiska nyåret med en 4 000 år gammal tradition – Eldfesten. Med flammande eldar hyllas naturens förändringar, att vinter blir vår samt solens och ljusets uppvaknande. Den 16 mars kommer en mängd artister av världsklass uppträda på Skansens stora scen, där en storslagen fest med fantastisk musik och fenomenala uppträdanden utlovas.

På grund av pandemin så är det ingen publik på plats. Istället kommer firandet livesändas, helt kostnadsfritt, på Youtube via MBC Persia som gör den storslagna showen tillgänglig för alla över hela världen. Tidigare år har tiotusentals samlats för att fira i Stockholm, Malmö och Göteborg. I år är alla välkomna att delta i denna folkfest för mångfald och integration online istället!

Sändningen börjar den 16 mars kl 18:40. Ytterligare information kommer!

Läs mer på Riksteaterns hemsida.

Chaharshanbe Suri

Eldfesten är en folklig icke-religiös högtid som har firats bland många olika folkslag under nästan 4 000 år. På persiska heter högtiden chaharshanbe suri och firas alltid tisdagen före det iranska nyåret, Nouroz, som i sin tur infaller vid vårdagjämningen. Precis som i det svenska traditionella valborgsfirandet hälsas naturens förändring med brinnande eldar, att vinter blir vår och att solen och ljuset kommer tillbaka.

Eldfesten i Stockholm har blivit en årligen återkommande folkfest. Alla, oavsett nationalitet, ålder, religion och etnicitet ska känna sig lika välkomna att delta i firandet. Det är en fest för mångfald och integration.

Upp