Sparad som favorit Spara som favorit

Djurgårdsstenen

Den 17 mars 1891 började ett lagdalkarlar timra de första stugorna på Skansen. Ungefär samtidigt håller den nybildade föreningen Djurgårdens IF sin första backhoppningstävling.

Djurgårdens IF:s första stora idrott var skidsporten, både i backe och längd. Bland annat hoppade man backhoppning i Sirishofsbacken på Skansen där man idag kan finna en sten med DIF-emblem på, den så kallade Djurgårdsstenen.

Djurgårdsstenen_Sirishofsbacken_BengtTandberg.jpg#asset:20822


Urbaniseringen under 1800-talets senare del gör att Stockholms befolkning ökar från 93.000 år 1850 till drygt 300.000 år 1900. I det nya, urbaniserade Sverige blir det alltmer accepterat att anstränga sig på sin lediga tid, till ingen nytta – fritiden har gjort entré.

Det är mot slutet av 1800-talet som stockholmarna får möjlighet att fylla sin fritid med bland annat skridskoåkning på allmän bana (1884), besök på friluftsmuseet Skansen (1891) eller visning av rörlig film (1897). Mot slutet av 1800-talet föds också Svenska Turistföreningen (STF).

Under 1870- och 80-talen grundas en rad idrottsföreningar som alla har det gemensamt att de är specialföreningar som koncentrerar sig på i huvudsak en gren. Under seklets sista decennium skapas bland annat Allmänna idrottsklubben (AIK) och Djurgårdens idrottsförening (DIF), båda grundas 1891.

Inte sällan är det medel- och överklassens män som börjar ägna sig åt idrott. Idrotten i Stockholm och resten av Sverige är massivt enkönad inför det förra sekelskiftet. Kvinnor förekommer istället i ganska stor utsträckning i publiken.

Under 1890-talet formligen exploderar utbudet av lokala, nationella och internationella tävlingar i friidrott, simning, skridsko, skidhopp, längdskidåkning, tyngdlyftning med mera. Vid nyåret 1900 går Stockholm in i det nya seklet som idrottsstad med reglerad träning och tävlingar inför publik, bedrivna av organiserade föreningar. Fritidssysslor har utvecklats till systematiskt bedriven sport.

Djurgårdsstenen_Första_nordiska_backtävlingen_1892_Sirishofsbacken.jpg#asset:20819


I DIF:s första tävling i backhoppning i Sirishofsbacken på Skansen hoppar man från Vårdkasberget och ner på Djurgårdsbrunnsvikens is. Den "naturliga" backen nyttjas av DIF fram till 1900-talets första år. Till minne av backen och dess historia låter Djurgårdens IF 1955 resa en minnessten på den plats där skidbacken en gång låg.

Stenen har valts ut från Skansens egen mark och fanns där säkert redan år 1891. Djurgårdens Idrottsförening är årsbarn med Skansen och föreningens idrottsliga debut hör på sätt samman med Skansen själv.

DIF-emblemet på Djurgårdsstenen är föreningens stora väggplakett med motivet "Bågspännaren" av Christian Eriksson. Plaketten är Djurgårdens kanske förnämsta utmärkelse. "Bågspännaren" pryder föreningens medaljer och plaketter sedan 1920.

Initiativtagare till Djurgårdsstenen på Skansen var Birger Nylund, Djurgårdens kanske största idrottsledare genom tiderna. "Birre" kom till Djurgården som 14-åring och började som backhoppare 1895. 1905 fick han ta hand om en sektion. Han satt 50 år i olika Djurgårdsstyrelser, vilket borde vara rekord i föreningen.

Urdjurgårdaren Nocke Nordenskjöld höll högtidstalet och den ännu äldre skid- och skogskarlen Birre Nylund, ekiperad i sin idrottshistoriska sälskinnsanorak, lät täckelsen falla vid invigningen 1955.

Den tidigare ledaren för Djurgårdens fotbollslag, Hans Garpe, sa följande 1967: Det skall inte behöva komma någon kallelse, alla ska veta att vi träffas vid Djurgårdsstenen varje år den 12 mars, föreningens födelsedag, kl 19:00 !

Text och bilder är hämtade från Sällskapet Gamla Djurgårdare.


Stockholmiana

Upp