En kvinna sitter på en bänk och spelar dragspel. Bredvid sitter en glad man och en kvinna. Sommartid

Skansen året runt

Skansen är en föränderlig plats som präglas av och följer årets alla tider. Var och en av årets månader ger en unik upplevelse och känsla, med allt från upptäckten av det första vårtecknet vid vägkanten och valborgsmässoeldens värme, till dans kring midsommarstången, den livade höstmarknaden bland färgglada löv och värmande glögg under en stjärnklar djupblå vinterhimmel.

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum och visar Sverige med djur, hus och gårdar från hela landet. Här berättas Sveriges historia, hur man levde förr med naturens förutsättningar, tidens seder och bruk, arbete, fest och vardag.

Det är också en plats där årets högtider firas och där det pågår en livlig programverksamhet året runt. Under sommarhalvåret bjuds det på allsång, folkdans och konserter, medan det på vintern är julmarknaden som bjuder på dans runt granen och konserter i Seglora kyrka. Skansen är en unik plats där historien möter nutid, där svenska traditioner och hantverk lever vidare, och där människor möts från barnsben till ålderns höst.

Skansen är även världens enda friluftsmuseum med vilda djur. Här finns nordiska djur, lantraser, sällskapsdjur och exotiska djur. På Lill-Skansen finns sällskapsdjur som katter, kaniner och marsvin, och små vilda djur i ett pedagogiskt utrymme för lek och lärande. Skansen-Akvariet och anläggningen Vårt Afrika visar exotiska djur som apor, fåglar, reptiler och insekter.

Parkområdet som inramar museet visar olika typer av odlingar och trädgårdar. Vid Seglora växer råg eller lin på fältet, vid Skånegården och Skogaholm finns tidstypiska köksträdgårdar och till varje byggnad hör växtlighet som är typisk för den tidens gårdar och natur. Det blir en del i förmedlingen av livet förr, men också en rekreationsyta som gör Skansen till ett fint besöksmål året runt.

– Läs mer –

Ett år på Skansen

Våren är en viktig tid i ett nordligt land som Sverige. Allt som varit insomnat och översnöat vaknar till liv. Våren på Skansen startar med påsk och valborgsfirande. Under påskveckan pågår en marknad med försäljning av dekorativa ägg, påskfjädrar och ris, marsipan och andra godsaker. Barn som är utklädda till påskkärringar, och numera också trollkarlar, har fritt inträde på skärtorsdagen då de tillverkar kvastar, skriver påskbrev och påskpysslar.

Skansens Vårmarknad och Valborg markerar vårens inledning i Sverige. På Skansen har arbetet med odlingsåret börjat. Björnarna har vaknat ur vintervilan och hagarna fylls av killingar och lamm. På valborgsmässoafton sjunger studenter in våren och på kvällen hålls det traditionella talet till våren innan det stora valborgsmässobålet tänds.

En kvinna dukar bordet och dekorerar på påskvis.
Påsk på Skansen |

Den efterlängtade sommaren

Juni månad inleds med den svenska nationaldagen som firas 6 juni. Högtidligheterna hålls på Sollidenscenen med kungafamiljen som hedersgäster. Juni är en bröllopsmånad i Sverige. Många gifter sig i pingsthelgen, och många väljer att vigas i Seglora kyrka på Skansen. För att göra det enkelt och roligt att gifta sig introducerades Drop in-bröllop sommaren 2009 som blev en stor succé.

Sommarens höjdpunkt är dock midsommarfirandet och på Skansen inleds midsommarveckan med buföring då boskapen flyttas från Moragården upp till sommarbetet på Fäboden ackompanjerat av sång och musik. Midsommarhelgen firas med att majstången blir rest av Skansens folkdanslag och sen dansas det ringdans fram till söndagen. Efter det är sommaren ett faktum och ett antal stora konsertserier på Sollidenscenen startar – Allsång på Skansen, Blå måndag med jazzkonserter och Barnens allsång.

Sommar i koloniträdgården
Sommar i koloniträdgården |

Dans och musik av alla de slag

Under juli månad återskapas 1700-talet i och omkring Skogaholms herrgård. Dansare och musiker underhåller och minglar med Skansens gäster under några sommarveckor.

Folkdans på Skansen
Skansens folkdanslag |

Skördetiden är här

Augusti är en tidig skördemånad. Runt Delsbogården pågår i slutet av månaden temadagarna Lin- och ull då man kan följa linets väg från strå till vackert tyg. Nu blir dagarna kortare, träden börjar få sina första gula löv och det finns en skärpa i luften efter sommarens gröna dis. Sista helgen i september hålls höstmarknaden som utspelar sig på landsbygden anno 1900. Det är en marknad med rötter i medeltiden. Här möter man bondmoror, konstaplar, fina damer och lösa fruntimmer, starka drängar och krogvärdar. Många gäster kommer själva i dräkter från sekelskiftet.

Morötter
På Höstmarknaden kan man både handla, äta och roa sig. |

Andra helger i september och oktober tar upp sysslor som hör årstiden till som brödbakning, skörd av potatis, rotsaker och äpplen, fiske och jakt. I slutet av oktober har svenska skolbarn höstlov. Då har dagarna hunnit bli korta, och kvällarna mörka. Det passar bra i höstlovstider som bjuder på folktro och magi, i stadskvarteren dyker osaliga andar upp och i dammen bakom Seglora kyrka spelar Näcken. Midvinterfesten kan börja.

Bagarstugan, Skansen
Tunnbrödsbak i Bagarstugan, Skansen |

Vinter på Skansen är jul, luciafirande, nyårsraketer och julavslutning. På Julmarknaden kan man handla julmat, bröd och bullar, dekorationer, karameller, julklappar och traditionell juldricka. Körer sjunger julsånger och barnen får dansa runt granen. I ett antal kulturhistoriska hus dukas julbord upp som de såg ut förr. Den 13 december firas Lucia, en tradition som har firats på Skansen sedan 1892.

Skansen vintertid
Julens sista dagar firas i trettonhelgen i januari med julgransplundring. När julgranen åkte ut fick barnen dela på julgotterna som var en del av juldekorationen. |

Nyår förebådar att vintern kommer att ta slut, och att ljuset snart är på väg tillbaka. På Sollidenscenen räknas det gamla året ut med ett festligt firande och det nya hälsas välkommet med musik och tal.

Bänk under snötäcke
Skansen i vinterskrud |

Efter den intensiva julperioden lugnar tempot ner sig på Skansen och vintern bjuder på cirkus. Skansen som har föreställningar fram till slutet av april och i februari börjar den öppna cirkusskolan för barn. Den samiska nationaldagen 6 februari uppmärksammas med berättande och framträdanden, och sportlovet har friluftsaktiviteter med nyvallade skidor. I järnhandlarfamiljens matsäck från 1930 finns korvsmörgåsar och varm dryck i plåttermos.

Sportlov på Skansen. Ett barn på spark, ett annat barn puttar på.
Sportlov på Skansen |

Om Skansen

Upp