Delsbogården, Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Delsbogården

På vårvintern 1837 ses i bergen väster om Ljusnan två vandrande dalkarlar. Det är målarna Ur Hans Hansson och Mårs Anders Andersson som är på väg till en gård i Hälsingland för att smycka väggarna med målningar. Hälsingebönderna markerar sin status med att bygga stort och inreda enligt senaste mode.

Öppettider

Idag 15/8 11:00 - 17:00
tis 16/8 11:00 - 17:00
ons 17/8 11:00 - 17:00
tor 18/8 11:00 - 17:00
fre 19/8 11:00 - 17:00
Visa alla Öppettider ›

På 1800-talet blir bönderna i Hälsingland rika på linet och skogen. Det är många som livnär sig på linberedningen. Både kvinnor och män deltar i produktionen av lin, men utför ofta olika arbetsmoment i den mycket långa processen från sådd till färdigt tyg. Vid mitten av 1800-talet står linhanteringen på sin höjdpunkt och linnevävnad står för en stor del av inkomsterna.

Bönderna manifesterar sitt välstånd med praktfulla gårdar. Det är inte längre bara ståndspersoner som har röda hus utan snart sagt varannan gård i socknen får röd fasad. Det borgerliga inredningsidealet slår nu igenom i trakten och nya vanor får genomslag.

Delsbogarden.jpg#asset:5514


På Delsbogården bor två generationer bönder. Under den äldre familjens tid på gården sker många förändringar. De bygger på bostadshuset med en våning och låter rödfärga hela gården. Helgdagsstugan får en helt ny typ av inredning med lätt flyttbara slagbord, samt halvbord, och moderna stolar. Bonadsmålare från Rättvik och Leksand anlitas för att dekorera flera av rummen i en ny och modern stil. Det ska bli lika fint som i en herrgård.

När den yngre generationen tar över bor de gamla bor kvar i ett av husen på gården på ett så kallat undantagskontrakt. Ett undantagskontrakt ger dem rätt till bostad på gården, mat och kläder så länge de lever.

Den unge sonen och hans hustru tar över gården, och introducerar många nyheter. Kaffe börjar konsumeras i större mängd. Till det behövs kaffekoppar och på hyllorna i köket syns också fat av porslin och de moderna korgarna av lackerad bleckplåt. Fönsterglas blir billigare och husen får stora och talrika fönsteröppningar. Paret bestämmer sig för att ge ytterligare glans åt gården genom att förse boningshuset med tegeltak.

Den äldre generationen förundras över den nya tidens ideal och statusmarkeringar.

Delsbogårdens byggnader

Delsbogården består - med undantag av en gäststuga från Ljusdal - av byggnader från Delsbo socken i norra Hälsingland. Vid norra sidan av den slutna gården ligger ett boningshus i två våningar från Västerängs by. Den östra sidan upptas av en stugbyggnad från Edsängs by. I väster ligger en så kallad säng- eller gäststuga från Ljusdals socken samt ett fähus från Gåsbacka by. Södra sidan upptas av en loglänga från Edsängs by som närmast fähuset innehåller stall och inkörsport samt i den östra delen loge.
I närheten finns Linberedningsverket och Vadmalsstampen som underlättade det krävande arbetet med att få fram lintråd och ylletyg.

Läs mer om gårdens hus på DigitaltMuseum


1830-1860

Upp