Sparad som favorit Spara som favorit

Petissan - ett sekelskifteskafé

År 1870 öppnade fröken Karin Åkerman kaféet Le petit café vid Observatoriekullen intill dåvarande Tekniska högskolan i Stockholm.

Kaféet, som snabbt fick smeknamnet Petissan, var en populär samlingsplats för Stockholms studenter, framför allt för teknologer, men också för andra stockholmare, och var öppet till år 1907.

I kaféet fanns då som nu småbord med enkla stolar. Spetsgardiner och krukväxter bidrog till atmosfären. Man åt landgångar och bakelser och drack därtill mjölk, öl och kaffe.

Varma sommardagar satt man gärna på kaféets gård på bryggeristolarna i järn som blivit så vanliga eftersom bryggerierna tillhandahöll dem till sina kunder.

Huset hörde ursprungligen till Schefflerska palatset, även kallat Spökslottet, på Drottninggatan i Stockholm. När Stockholms högskola skulle byggas 1907 flyttades Petissan till Skansen, med ekonomiskt stöd av Svenska teknologföreningen. Där uppfördes byggnaden vid nedre Solliden, på den plats där det senare byggdes ett elefanthus. Byggnaden flyttades på nytt år 1931 och är sedan dess en del av Skansens stadskvarter.

Än idag dricks kaffe som vid sekelskiftet 1900 på Kafé Petissan.


Stockholmiana

Upp