Barkbröd I Älvrosgården, Skansen

Datumet för denna aktivitet har passerat

Sparad som favorit Spara som favorit

Bröddagar

Känn doften av nödbröd, kakbak och surdeg i våra hus och gårdar.

Känn doften av nödbröd, kakbak och surdeg i våra hus och gårdar.


PROGRAM

Väla Skola kl 11–16 De fyra sädesslagen Lär dig skilja på råg, vete, korn och havre. En lektion för stora och små

Rågbröd år 1910 – Lärarfrun i Västergötland har köpt jäst och gräddar rågkakor i järnspisen.

Statarlängan kl 11–16 Förrådsbröd vid år 1920 – Statarhustrun har just bakat rågbröd av sin mjölranson. Kommer det att räcka?

Skånegården kl 11–16 Surdegsbröd på 1929-talet Det bakas surdegslimpor i skånska Mor Bengtas stenugn.

Träffa bagarmästare Manfred Enoksson från Saltå Kvarn som lär dig om den svenska surdegstraditionen och hur du själv kan sätta en rågsurdeg med hjälp av den surdegsstart du får på plats. Han visar också gamla spannmålssorter som dinkel, emmer och ölandsvete.

Oktorpsgården kl 11–16 Ekollonbröd under nödåret 1867 – Halländska hustru Kristina har drygat ut rågmjölet med ekollon.

Älvrosgården kl 11–16 Barkbröd på 1830-talet I Härjedalen är det är ont om kornmjöl så brödet drygas ut med bark och potatis.

Back Mats stuga vid Moragården kl 11–16 Mala och baka som förr i tiden – Kom och hjälp till att mala och baka! Verksamhet för barn.

Bagarstugan kl 11–16 Tunnbröd som för hundra år sedan – Traditionell bakning av tunnbröd av korn.

Boktryckarbostaden kl 11–16 Nygräddade rullrån à la 1840-tal – Boktryckarparet väntar gäster till söndagsmiddagen. Mamsell har fullt upp med förberedelserna i köket och gräddar rullrån i den öppna spisen.

Bageriet i Stadskvarteret kl 11–16 Surdegsbröd anno 1877 – Passa på att handla ett unikt surdegsbröd anno 1877 med råg, pomerans och fänkål, en linfrölimpa eller en skräddarkaka.

Järnhandlarens bostad kl 11–16 Naggande gott år 1930 – Kaffebröd gräddas i den nyköpta elspisen.

Upp