Boktryckarbostaden, Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Boktryckarbostaden

Tidningen redigeras i förmaket av det unga paret som är utgivare. Här diskuteras demokrati, censur och yttrandefrihet.

Öppettider

Idag 7/10 11:00 - 15:00
sön 9/10 11:00 - 16:00
mån 10/10 11:00 - 15:00
tis 11/10 11:00 - 15:00
ons 12/10 11:00 - 15:00
Visa alla Öppettider ›

Med nya idéer från Europa och det unga Förenta Staterna börjar redaktörer i svenska tidskrifter ta del av den politiska debatten. Det kan gälla en större respekt för folkviljan, en liberalare syn på strafflag och fattigvård eller en bättre och bredare folkundervisning.

Den nya pressens huvudmän är välutbildade. De skriver ledande artiklar, men arbetar också med annat. Många är läkare, andra lantmätare eller lärare. Ortens tidning kan ha redaktörer av två sorter där den ene är en person som översätter från utländska tidningar och klipper notiser ur andra svenska tidningar. På redaktionen behövs också en hantverkare i den typografiska branschen, på plats både i tryckeriet och på redaktionen. Den kunskapen kan lika väl besittas av en kvinna. Omkring en femtedel av alla boktryckerier i riket ägs och drivs av kvinnor.

I Boktryckarbostaden lever och arbetar Henric och Beata. De ger ut en tidning som heter "Hwad Nytt?". Henric är son till en kyrkoherde och har studerat vid universitet. Där tog han del av de liberala tankar som finns i studentvärlden och arbetade också med studenternas egen tidning. Beata har utbildats i hemmet av en släkting. Beatas far var boktryckare och gav henne en inblick i hur ett boktryckeri sköts. När han gick bort fick hon ärva rörelsen.

I Boktryckarbostaden får man en bild av hur de arbetar tillsammans med tidningen men också av deras aktiva sociala liv.

Boktryckarbostaden finns i en byggnad från 1725, som stått vid Södermannagatan i Stockholm.

Boktryckeriet


1830-1860

Upp