Bokbindare, Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Bokbinderiet

Aldrig har väl intresset för att läsa varit så stort. Häftesserier. Den lilla, billiga och snabba kusinen till boken är en succé. Historier som slutar när det är som mest spännande, och där man måste vänta till nästa veckas häfte för att få veta hur det går, lockar mängder av nya läsare. Vissa menar att det är en farsot som förgör all god bildning. Kan den traditionella boken med sina hantverksmässigt bundna pärmar, som tillverkas i runt 500 exemplar, överleva i konkurrensen? Slamret från den maskintillverkade boken hörs redan från tryckerierna.

Öppettider

lör 19/2 11:00 - 16:00
sön 20/2 11:00 - 16:00
Visa alla Öppettider ›

I början av 1800-talet är det en exklusiv elit som ägnar sig åt läsning av skönlitteratur men under 1830- och 1840-talen sker en genomgripande förändring på den svenska och europeiska bokmarknaden. Underhållningslitteraturen får ett kommersiellt genombrott i och med allt snabbare tryckpressar och en ökad konkurrens mellan bokförläggarna. I denna process föds också marknadsförfattaren, som anpassar sig till bokmarknadens ekonomiska villkor.

Allt fler kvinnor får möjlighet att publicera sig i den mindre prestigeladdade genren som häftes-serierna innebär men även män etablerar sig på den nya marknaden som författare av fiktionsprosa.

Fram till i slutet av 1800-talet är bokbinderi ett utpräglat hantverk men när upplagorna blir större runt förra sekelskiftet införs maskiner i produktionen. I dag är bokbinderiet mer eller mindre datoriserat.

Bokbinderiet på Skansen är en mindre verkstad som den kunde se ut under 1840-talet. Den ger ett något gyttrigt intryck men det är naturligt eftersom arbetet med ett band, från falsning av arken till förgyllning av pärmar och rygg, innefattar många arbetsmoment och användandet av ett stort antal olika redskap, verktyg och material. Man binder in böcker, marmorerade papper och trycker titlar i guld.
Det stora verkstadsbordet fungerar som sovplats på nätterna åt en eller två lärpojkar.

Bokbindare, Skansen
Bokbindare i arbete, Skansen |

Bokbinderiet har inventarier från H W Palmérs verkstad som låg på Österlånggatan i Stockholm. Det ligger i en tvåvånings träbyggnad från Södermalm i Stockholm. Huset har på Skansen flera verksamheter. I bottenvåningen ligger bokbinderiet och en kryddbod.


1830-1860

Upp