I början av 1800-talet är det en exklusiv elit som ägnar sig åt läsning av skönlitteratur men under 1830- och 1840-talen sker en genomgripande förändring på den svenska och europeiska bokmarknaden. Underhållningslitteraturen får ett kommersiellt genombrott i och med allt snabbare tryckpressar och en ökad konkurrens mellan bokförläggarna. I denna process föds också marknadsförfattaren, som anpassar sig till bokmarknadens ekonomiska villkor.
Allt fler kvinnor får möjlighet att publicera sig i den mindre prestigeladdade genren som häftes-serierna innebär men även män etablerar sig på den nya marknaden som författare av fiktionsprosa.
Fram till i slutet av 1800-talet är bokbinderi ett utpräglat
hantverk men när upplagorna blir större runt förra sekelskiftet införs
maskiner i produktionen. I dag är bokbinderiet mer eller mindre datoriserat.
Bokbinderiet på Skansen är en mindre verkstad som den kunde se ut under 1840-talet. Den ger ett något gyttrigt intryck men det är naturligt eftersom arbetet med ett band, från falsning av arken till förgyllning av pärmar och rygg, innefattar många arbetsmoment och användandet av ett stort antal olika redskap, verktyg och material. Man binder in böcker, marmorerade papper och trycker titlar i guld. Det stora verkstadsbordet fungerar som sovplats på nätterna åt en eller två lärpojkar.