Skånsk blommehöna på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Skånsk blommehöna

Blommehönan är en lantras från södra Sverige och bor bland ankor och gäss vid Skånegården.

Skansen

Hönorna värper cirka 150 ägg per år och äggvikten varierar mellan 45-70 gram.

Snabba fakta om skånsk blommehöna

Vetenskapligt namn: Gallus gallus domesticus
Ordning: Hönsfåglar
Familj: Fälthöns
Vikt: Tuppen 2,5-3,5 kg och hönan 2-2,5 kg
Könsmognad: 20 veckor
Ruvning: 3 veckor
Antal ungar: Upp till 20 kycklingar
Medellivslängd: Upp till 10 år
Äter: Växter och smådjur

Här på Skansen finner du den Skånska blommehönan vid Skånegården.

Skånsk blommehöna är en av de största svenska lanthönsstammarna, men var tidigare på väg att utrotas. På 1970-talet upptäcktes dock en sista rest av rasen i den skånska byn Vomb. Dagens skånska blommehöna härstammar från tre gårdsflockar i byarna Vomb, Tofta och Esarp i Skåne.

Människan har troligen hållit tamhöns som husdjur så länge hon har varit bofast. De fanns i varje hushåll och så småningom har det utvecklats olika raser i olika bygder. Ursprunget till våra tamhöns är det vilda hönssläktet Gallus i Sydostasien.

Utseende

Namnet härstammar från det gamla skånska ordet för vitfläckig ”blommed” och syftar på hönans blommiga teckning med vita fläckar på mörk botten. I övrigt är färgen mycket växlande. Grundfärgen kan gå i svart, brunt, gråvitt, rött eller gult med en spräcklighet som beror på de vita prickarna längst ut på fjädrarna. Det förekommer även hönor som är gråblå med guldfärgad krage, ljust vitgrå med blågrå eller ljusbrun krage samt helsvarta hönor. Även tofsar och hel hätta kan förekomma.

Blommehönsen är lugna, tunga höns. Hönorna väger 2-2,5 kg och tuppen väger upp till 3,5 kg. Hönorna värper cirka 150 ägg per år, men ruvlusten hos hönorna varierar. Äggvikten varierar mellan 45-70 gram.

– Läs mer –

Gårdens djur

Upp