Barnmorskan ska hjälpa till med en förlossning.

Datumet för denna aktivitet har passerat

Sparad som favorit Spara som favorit

Barnmorskan på Skansen

Barnmorskan Hilda Ebba Andersson kommer ledandes sin cykel, med barnmorskeväskan fastsurrad på pakethållaren. Det är 1920-tal och i Statarlängan ska ännu ett barn snart födas.

Statarlängan

Statarlängan på Skansen

Byggnaden kommer från Berga gård i Sörmland och byggdes troligen i början av 1800-talet.

Läs mer ›

På Skansen är året 1920 och vi möter barnmorskan Hilda Ebba Andersson. Hon är en yrkeskvinna i tiden. Nu kommer hon ledandes sin cykel, med barnmorskeväskan fastsurrad på pakethållaren, på väg till Statarlängan där ännu ett barn snart ska födas.

Jordemor, jordegumma eller hjälpgumma. I alla tider har kvinnor förenats för att underlätta och hjälpa när ett nytt liv ska komma till världen. År 1711 fick barnmorskan sin titel när det beslutades att barnmorskor i varje stad skulle skickas till Stockholm för att utbildas, examineras och svära ed. Genom att bli edsvuren lovade barnmorskan att alltid bistå födande kvinnor, fattiga som rika, att aldrig avslöja det som sades i förtroende och att alltid hjälpa sina kollegor.

Barnmorskan på Skansen är ett samarbete med Svenska Barnmorskeförbundet. Barnmorskorna ni möter i parken är faktiska barnmorskor, med livslång erfarenhet från sitt yrke, numera engagerade på Skansen för att berätta om barnmorskans roll i Sverige.

Tack till Svenska Barnmorskeförbundet

Barnmorskan på Skansen är ett samarbete med Svenska Barnmorskeförbundet. Volontärer, kvinnor med egen yrkeserfarenhet, gestaltar barnmorskan Hilda Andersson, en yrkeskvinna i Sverige på 1920-talet.

"Vårdförbundet är ett växande yrkesförbund som samlar över 114 000 barnmorskor, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet."


Liknande aktiviteter

Historien får liv

Upp