Bagarstugan på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Bagarstugan

Bakstrorna är på väg till byn. Nu är det bråttom att få upp värmen i bagarstugans ugn och förbereda kornmjölsdegen. Snart får man smaka det tunna nybakta tunnbrödet som bakstrorna är experter på.

Det tar flera dagar av eldande att få upp i rätt temperatur i ugnen. Det går åt mycket ved och man får vakta elden så det inte börjar brinna i stocken. Förr i tiden var det en gemensam syssla.

När ugnen väl var varm nog kunde man baka stora mängder bröd som sen förvarades i torkad form. Bakstror, kvinnor och ibland män, som var duktiga på bakning, gick runt i de olika byarna och bakade åt gårdarna. Tunnbröd av kornmjöl som var det dominerande vardagsbrödet långt in i vår tid.

Bagarstugan på Skansen kommer från Offerdal i Jämtland och visar tiden runt sekelskiftet 1900, men fungerar än idag.

Skansen

Oftast bakade gårdarna bröd på våren och hösten, beroende på när mjölet kunde malas. Man malde oftast i en gemensam skvaltkvarn i sin by, då man var beroende av det ökade vattenflödet på våren och hösten.


1870-1913

Upp