Djurvårdare och får på Skansen

Att jobba som djurvårdare

Många barn - och även vuxna - drömmer om att få arbeta som djurvårdare på Skansen. Men vad gör våra djurvårdare egentligen på jobbet? Här får du kika in hos Skansens djurvårdare och lära dig mer om hur de har det på jobbet.

Som djurvårdare måste man förstås ha ett stort intresse för djur, men man måste även vara morgonpigg och klara av att jobba utomhus i alla väder året om. Vi som sköter djuren börjar klockan sju på morgonen och arbetar enligt ett rullande schema alla veckodagar, även julafton och andra storhelger - Djuren vill ju ha mat och omvårdnad även då.

På Skansen finns många olika typer av djur. Vilda och tama. Däggdjur, fåglar och reptiler. Alla djurarter har sina särskilda krav på foder, skötsel och utrymmen.

Mest tid går åt till att göra rent åt djuren varje dag; kratta hagar, mocka, spola bassänger och putsa rutor. Djuren behöver ha det rent och fint hos sig. Vi matar djuren enligt deras särskilda foderstater. En del djur, såsom hästar, äter många gånger varje dag, medan andra, exempelvis vargar, bara äter några gånger per vecka. En del äter hö och och sly och det är tungt att bära. Andra äter kött, fisk eller mjölmask och djurvårdarna ägnar en del tid åt att hantera foder.

Råtta på Lill-Skansen
Råtta på Lill-Skansen |

Det kan vara ett ganska tungt arbete att sköta djuren och man kan bli ganska smutsig efter en arbetsdag. Man behöver till exempel bära höbalar och rengöra bassänger med högtryckspruta.

En annan viktig del av arbetet är att studera djuren. Ju mer man lär känna djuren som individer, ju lättare är det att se de små förändringarna i hur de uppför sig som kan betyda att djuret håller på att bli sjukt, ska föda ungar eller något annat viktigt. Vi som sköter djuren känner dem därför väl och är de som först märker om något inte är som det ska. Ibland blir djuren sjuka, då måste veterinären behandla djuren så de blir friska igen.

Man tränar också djuren. Träningen sker med positiv förstärkning, för en del mer känd så som kallad "klickerträning". Det bygger på att djuren frivilligt deltar i träningen. Det används bland annat för att underlätta den dagliga skötseln av djuren och för att kunna hantera dem säkert och utan stress. För varje djur finns mål med träningen och allt dokumenteras. En del av denna träning kan du se djurvårdarna utföra under den dagliga sälmatningen.

Det är lite svårare att hantera vilda djur jämfört med tamdjur. Ofta behöver man söva djuret först för att få tag i det och kunna undersöka och behandla det.

En annan viktig del av jobbet som djurvårdare är att berätta för Skansens gäster om djuren. Både om de djur som finns här på Skansen, men också hur dessa djurarter lever vilt i naturen. Vid särskilda tidpunkter varje dag brukar vi berätta om några av djurarterna och samtidigt brukar vi ofta antingen mata djuren eller så hittar vi på någon form av berikning åt dem.

Buföring på Skansen
Buföring på Skansen |

Vi jobbar mycket med så kallad miljöberikning. För att djuren ska få utlopp för alla sina naturliga beteenden förses de med olika typer av berikningar. Ett exempel på det kan vara ett skinn som hängs upp i ett träd hos järvarna. Då får järvarna klättra upp och rycka och slita i skinnet. Hos vildsvinen kan små nötter spridas ut i hela hagen. Då får vildsvinen använda sitt luktsinne för att nosa upp och hitta alla nötterna, precis som ute i naturen.

Varje dag skriver djurvårdarna en slags dagbok där de beskriver vad som händer hos djuren. Om någon individ har ätit lite sämre än vanligt, om det har fötts ett djur, om djur flyttar till en annan djurpark osv.

Upp