Vår
När jorden reder sig är det dags för vårbruket. Man hoppas då att det finns tillräckligt mycket utsäde kvar. Annars måste det köpas på den årliga resan till Hudiksvall. Där köper man också saltad strömming och sill, kaffe, tobak, socker och salt samt andra förnödenheter. Kanske behövs en ny kopparkittel till fäboden?
När gräset blivit tillräckligt grönt är det dags att buföra - ta boskapen upp till fäboden. Under sommaren har två butöser hand om korna och getterna på fäboden tillsammans med de andra i fäbodlaget. Hemfäboden ligger en mil bort från Älvrosgården. Under högsommaren är de på sommarfäboden, ytterligare en och en halv mil norrut.

Sommar
Ingeborg är kvar på gården och deltar i slåtter och skörd. Då behövs all arbetskraft och det händer ibland att de som arbetar på fäboden får komma och rycka ut med räfsor. Några gånger under sommaren klövjar Anders eller Per hästen och går upp till fäbodarna för att hämta hem smör, ost och mese eller getmese. Det förvaras sedan i källaren under huset. Där hamnar också årets potatisskörd, som grävs upp i september. Spannmålsskörden tas in i kornladan och tröskas.
Linet rycks, torkas, frörepas och rötas i tjärnen. Sedan är det dags för gemensamt arbete, först ska det torkas i bastun och därefter beredas i linberedningsverket. Här bråkas och skäktas det, oftast med hjälp av några extra kvinnor. Men Ingeborg och svägerskan Karin deltar i allt arbete. Svärmor Karin är också med, i det hon orkar.
Höst
Så närmar sig vintern och det blir mörkt om mornar och kvällar. Det är dags att buföra hem djuren från fäboden och stalla in dem. Det betyder mer arbete för kvinnorna hemma, även om korna inte ger lika mycket mjölk längre, för nu behöver djuren utfodras flera gånger om dagen. Sörpa ska kokas på löv, bark, agnar, allt som finns att tillgå. Det ska bäras mycket vatten. Ingeborg, Karin och pigan Kjerstin har fullt upp.
Vinter
Sen höst och vinter är också tiden när allt lingarn och ullgarn ska spinnas. Det blir långa kvällar vid spinnrockarna. Anders syster Karin har varit i Hälsingland och spunnit lin, så hon är en skicklig spinnerska. Ingeborg planerar att sätta upp en linneväv när hon får tid och det blir mer dagsljus i slutet av januari. Under hösten och vintern är det också dags att slakta. Det blir mycket att ta hand om, att salta in, torka, förvara och spara för hela årets behov. Innan isen lägger sig ska också mjölet malas och det är dags för höstens stora tunnbrödbak.
Så småningom är det julbrödet som ska bakas, julölet bryggas, talgljusen stöpas och till sist är det dags för den efterlängtade julen.