Kärleksstigen på Skansen

Mina tre Skansen-tips

Hej Karin Ringholm, avdelningschef för Skansen stora park! Vilka är dina personliga guldkorn på Skansen som man inte får missa att besöka?

1. Östersjöplanteringen som ligger bredvid gråsälarna. Planteringen gjordes 2015 och är enbart uppbyggd på olika storlek av grus, ingen jord. Här växer bland annat rönn, havtorn, stenros, trift och fackelblomster som är typiska Östersjökustväxter och trivs bra i karg och fattig mark. Fint att se att det kan växa bra även i dessa förhållanden. Dessutom kommer en av tallarna från en klippskreva från min tomt vid Nämndöfjärden. Den drog jag försiktigt upp och planterade i gruset där den uppenbarligen trivs väldigt bra.

KärleksstigenKärleksstigen på Skansen

2. Kärleksstigen som går från Skånska Gruvan till älgarna. Promenaden börjar i en ganska mörk skog med ekar som är flera hundra år gamla innan skogen öppnar upp sig precis innan bron som går över fjällbäcken som rinner ner från renarna. Här kan man nästan alltid promenera själv och njuta av den porlande bäcken och solljusets skiftningar i lövverket.

Glasblåsare på SkansenGlasblåsaren Martin arbetar i hyttan på Skansen

3. Glasbruket! Det är alltid härligt att gå in i den mörka och varma miljön och låta sig trollbindas av glasblåsarnas skicklighet.

Upp