Kärleksstigen på Skansen

Mina tre Skansen-tips

Hej Ingrid Frykmo, museipedagog på Skansen!

Vilka är dina guldkorn på Skansen som man inte får missa?

1. Oktorpsgården en sen eftermiddag under julen när mörkret faller. Skenet från den sprakande brasan och från grenljusen som får oron över bordet att vaja och figurerna på målningarna tyckas komma till liv. Maten på bordet som är som en spegling av det dukade bordet på bonaden med Bröllopet i Kanaan. Vackert, stämningsfullt och helt magiskt!

jul_oktorp_maria_johansson.jpg#asset:28733


2. Boktryckargården en sommarkväll. Kyrkohederns lusthus och den underbara lilla köksträdgården badande i ett helt fantastiskt kvällsljus. Musik, skratt och andra ljud från Gröna Lund och övriga Djurgården studsar mot husen så att det är svårt att greppa från vilket håll de kommer.

3. Fäboden under alla årstider. Stängd, tyst och av människor övergiven under vintern, även om man kan föreställa sig vitterfolket som sades ta över platsen när människorna återvände till byn. Lite kalt och kargt men med en vidunderlig utsikt över Stockholm. På sommaren en plats för liv och värme och verkligen representativt för Skansen med kor, får och getter, vackra ängsmarker och mänskliga möten i och omkring huset. Sprakande eld, puttrande messmörsgryta och berättelser om starkakvinnor som genom tiderna arbetat på fäbodarna om somrarna. Ibland kan man till och med få sig en kopp kokkaffe med en bit kaffeost i. Kan det bli mycket bättre?

Hej Karin Ringholm, avdelningschef för Skansen stora park!

Vilka är dina guldkorn på Skansen som man inte får missa att besöka?

1. Östersjöplanteringen som ligger bredvid gråsälarna. Planteringen gjordes 2015 och är enbart uppbyggd på olika storlek av grus, ingen jord. Här växer bland annat rönn, havtorn, stenros, trift och fackelblomster som är typiska Östersjökustväxter och trivs bra i karg och fattig mark. Fint att se att det kan växa bra även i dessa förhållanden. Dessutom kommer en av tallarna från en klippskreva från min tomt vid Nämndöfjärden. Den drog jag försiktigt upp och planterade i gruset där den uppenbarligen trivs väldigt bra.

KärleksstigenKärleksstigen på Skansen

2. Kärleksstigen som går från Skånska Gruvan till älgarna. Promenaden börjar i en ganska mörk skog med ekar som är flera hundra år gamla innan skogen öppnar upp sig precis innan bron som går över fjällbäcken som rinner ner från renarna. Här kan man nästan alltid promenera själv och njuta av den porlande bäcken och solljusets skiftningar i lövverket.

Glasblåsare på SkansenGlasblåsaren Martin arbetar i hyttan på Skansen

3. Glasbruket! Det är alltid härligt att gå in i den mörka och varma miljön och låta sig trollbindas av glasblåsarnas skicklighet.

Upp