Virserumsboden
Spara som favorit

Virserumsboden

I en tid när gårdsfolket lever på vad de själva odlar, tillverkar och förvarar är tidens skafferi ett eget hus bland flera andra runt gårdstunet. Ett hus som också fungerar som sovrum sommartid.

Loftbod är ett timrat förrådshus i två plan för förvaring av spannmål. I bottenvåningen finns två rum, ett större som är förråd och ett mindre som är avträde, en torrtoalett. Under sommaren var det vanligt att ungdomar och tjänstefolk hade sina sovplatser i loftbodarna.

Övervåningen består av ett enda rum med ingångsdörr från svalen. En trappa i form av en kraftig stock med uthuggna trappsteg leder från marken upp till svalen.

Svalen är en luftsluss för att undvika att kall luft utifrån inte kyler ned rummet innanför. Idag används samma princip med två dörrar eller entrésnurror som värmesluss i många publika lokaler som till exempel restauranger och butiker.

Virserumsboden datering är osäker men troligtvis går den tillbaka till 1600-talet, möjligen ännu längre. Loftboden kommer från Virserums socken i Småland.


1720-1820


Hus A - Ö

Upp