Sollidenscenen på Skansen

Sommar, solsken och äkta musikglädje

Körsång, allsång, jazz eller symfoniorkester? Sommarens musikprogram på Skansen bjuder på något för alla åldrar.

Ayla Kabaca på Skansen
Ayla Kabaca träffar Skansens kor

Att räkna upp alla artister som kommer att stå på Skansens scener under sommaren är nästintill omöjligt. Det gedigna utbudet bjuder på något för alla åldrar och flera programpunkter har blivit ett efterlängtat och återkommande inslag i musiksommaren.

Barnallsången, som har lockat den yngsta publiken i över tio år nu, har laddat upp med artister som Dollystyle, Boris René och Wiktoria – för att nämna några. För första gången finns också dansare från Lasse Kühlers dansskola med på scenen tillsammans med de uppskattade allsångsledarna Ayla Kabaca och Tobbe Trollkarl.
– Allsångspubliken är verkligen helt fenomenal! Så otroligt engagerad. Det är ju inte så att vi bara sitter och sjunger lite fint, här är det danser och rörelser och allt möjligt. Det är fantastiskt. För mig är barnallsången sommar och glädje!, säger Ayla Kabaca.
 I det medryckande programmet blandas nya låtar med lite mer traditionella sånger.
– En allsång som jag alltid tvingar alla att ha med är ”Moster Ingeborg”. Den är faktiskt jätterolig, och lätt att hänga med i! När man väl kommer till slutet av sången vet alla hur den funkar liksom, säger Ayla och fortsätter:
– Sedan älskar jag vår signaturmelodi ”Nu alla vänner är det sommarlov”. Det är något speciellt när trumkompet går igång.

VIDEO MED AYLA

Från allsång till jazz

Barnens allsång hålls som vanligt på söndagar, med start den 2 juli. Dagen efter flyttas fokus från allsång till jazz och en riktig legendar i sammanhanget.

Svante Thuresson, Jazz på Skansen
Svante Thuresson, Jazz på Skansen

Efter 60 år i jazzens tjänst är Svante Thuresson ett kärt ansikte för många och belönades nyligen med jazzriksdagens hederspris Lifetime Achievement. Under sommaren är han tillbaka på Sollidenscenen med Blå måndag.
– Skansen har en väldigt fin tradition av jazz och en trogen publik som dyker upp, även om det regnar och sprider härlig stämning i sina plastskynken. Det är grunden till allt. Ju roligare vi har, desto mer smittar det av sig, säger Svante Thuresson.
Scenen gästas av olika artister varje vecka, bland andra Lisa Nilsson och Simone Moreno.
– Det är ett väldigt omväxlande program och alla är spännande på sitt sätt. Det bästa med jazzen är att är den är så omedelbar. Det är en färskvara som görs i samma ögonblick. Du måste kunna så mycket att tanken går rakt ut i fingrarna exakt i samma sekund.
Den som vill ha ännu mera jazz kan inleda kvällen med verandajazz på Gubbhyllan och runda av på Galejan med dans till Leif Kronlund och Skansens storband.

Läs mer om Skansens musikprogram här >>

Artisterna som gästar barnens allsång

2 juli: Wiktoria
9 juli: Boris René
16 juli: Charlie Grönvall
23 juli: Anton Hagman
30 juli: Dolly Style
6 augusti: Axel Schylström
13 augusti: Dinah Nah  
20 augusti: Jasmine Kara


Dans & musik

Upp