Samevistet på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Samiska nationaldagen

Sedan 2003 högtidlighålls den samiska nationaldagen på Skansen vid Samevistet. 1993 firades den officiellt för första gången i samband med att FN inledde det internationella urbefolkningens år i Jokkmokk.

Saemien Sïjte (Samisk sita)

Samevistet på Skansen

Samerna är ett urprungsfolk i Sverige med en kultur som går tillbaka många tusen år.

Läs mer ›

Tider

ons 6/2 11:00 - 15:00
Visa alla tider ›

Mer om Samiska nationaldagen

Vid den femtonde samekonferensen i Helsingfors 1992 beslutades att nationaldagen ska firas den 6 februari. Datumet är kopplat till att det första samiska landsmötet hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Mötet samlade över hundra deltagare från Sverige och Norge. Det var första gången som nord- och sydsamer från de båda länderna samlades för diskutera och belysa gemensamma frågeställningar.

Den samiska nationalsången heter Sámi soga lávlla (Samefolkets sång). Den skrevs 1906 och har text av Isak Saba och musik av Arne Sörlie. Den 15 augusti 1986 godkändes den samiska flaggan av Nordiska Samekonferensen i Åre. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge. Cirkeln är en sol- och månsymbol. Solringen är röd och månringen är blå. Färgerna kommer från den samiska dräkten.


Liknande aktiviteter

Upp