Restauration Gubbhyllan

Restauration Gubbhyllan

Du är här

Allting som serveras på Gubbhyllan är tillagat i huset, på de bästa råvaror som finns att hitta. Vi bakar, kokar sylt, gör inläggningar och t o m vår egen korv.

Matkultur för dig som bryr dig om vad du äter


All mat och fika som serveras på anrika Gubbhyllan är tillagat i vårt hus på Skansen. Vi bakar själva småkakor, tårtor och matigt surdegsbröd. Vi kokar sylt och marmelad, gör inläggningar och syrar, lagar egen nyponsoppa och tillreder glögg. Vi gör korv från grunden, likaså egen espressosenap. Vi vevar vår egen glass och från vår safteria kommer saft och kolsyrad bubbelsaft. Vi rostar till och med vårt eget kaffe. Vi gör, kort sagt, allt själva.

Det märks på kvaliteten.

Det märks på smaken.

På Gubbhyllan finns inga halvfabrikat. Allt är tillagat här, från grunden, på de bästa råvaror vi har kunnat hitta, från de främsta leverantörer vi känner till. Bakom den gammaldags atmosfären finns ett toppmodernt kök. Oavsett om du tittar in på en snabb fika, äter dagens special eller besöker Gubbhyllan för en hel middag eller fest kan du lita på att vi gör vårt allra yttersta för att du ska få den bästa mat som går att uppbringa.

Sedan Gubbhyllans nyöppnande 2008 är KC Wallberg traktör. Han är välmeriterad stjärnkock och känd ambassadör för den svenska maten utomlands. KC Wallbergs långa meritlista inkluderar flera utmärkelser, internationella uppdrag och en rad kokböcker. Han brinner för mat som är både god och hälsosam och samarbetar med Livsstilsmottagningen vid Karolinska Institutet. Dess professor Mai-Lis Hellenius har till och med kallat KC för ”framtidens kock”.

Skansen vill visa upp hela Sverige på en enda begränsad plats. Samma anda genomsyrar Gubbhyllan – vi vill visa hela landets mat. Vi vurmar för det traditionella, svenska köket med alla sina inläggningar och syrningar. Vi serverar gärna rätter på viltkött, som är vanliga i norr, men firar också typiskt skånska mårtensgås varje år.

Vi lyfter gärna fram råvaror som är lite bortglömda, trots att de används länge i vårt land. Många gäster har förvånats över hur otroligt gott det kan vara med ramslök, inlagd polkabeta, syltad pumpa eller syrade morötter. Våra råvaror varierar efter säsong och hämtas från våra svenska geografiska regioner – havet, kustlandet, slätterna, skogslandet, insjöarna och fjällen.

Det finns några få saker som vi inte kan laga på plats, även om vi helst skulle vilja. Våra fairtrade-certifierade kaffebönor är till exempel hämtade från Etiopien och Sumatra. Vårt vin är biodynamiskt odlat på små vingårdar som vi själva besökt och valt ut och den öl vi serverar är bryggd av småbryggerier som vi gillar. Klassiskt knäckebröd behöver gräddas vid närmare 500 grader, så vi har faktiskt inte lyckats baka något lika gott som Fäboknäcke, ett hårt surdegsbröd från Leksand, som vi valt att servera.

Så okej då, vi gör inte riktigt allt själva.

Men verkligen inte långt därifrån.

Gubbhyllans koppling till Skansen gör att vi följer årets högtider. Vi utvecklar det gamla matårets traditioner – jordgubbspremiären i maj, surströmmingen och kräftorna i augusti, mårtensgås i november, restaurerar och moderniserar varsamt julens och påskens typiska rätter, och mycket annat. Därtill kommer speciella evenemang som Fäboriksdagen, Samernas Nationaldag. Blå måndagar med levande jazz och nattsudd under sommarens ”Allsång på Skansen”-kvällar. Läs mer om våra olika specialarrangemang i vårt kalendarie>>
   
Gubbhyllan ligger strax innanför Skansens huvudentré (vid rulltrapporna) och öppettiderna följer Skansens – alltså öppet alla årets dagar! Under sommaren har vi öppet under kvällstid. Övriga året håller Gubbhyllan endast kvällsöppet vid abonnemang. Läs mer på gubbhyllan.se om vår historia, hur du abonnerar, beställer catering (även inom Skansen) eller bokar bord till våra specialarrangemang.

Varmt välkommen när du har vägarna förbi!