Norges nationaldag på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Norges nationaldag

Norges nationaldag – Syttende mai – firas traditionsenligt på Skansen. Dagen till ära är det fullt med norska folkdräkter, flaggor och aktiviteter på området.

Sollidenscenen

Allsång på Skansen

Den nuvarande Sollidenscenen byggdes 1938. Här har stora och små stjärnor uppträtt genom åren.

Läs mer ›

Tider

tor 17/5 13:00 - 16:00
Visa alla tider ›

Dagsprogram Syttende Mai på Skansen

Deltagare i festtåget har fri entré via Hasselbacksporten.

Passa också på att ta en tur till Vastveitloftet vår enda norska byggnad som flyttades hit före 1905‚ då unionen mellan Sverige och Norge upphörde. Du kan inte gå in i det men utsidan är väl värt ett besök!

Norges nationaldag på Skansen

Norges nationaldag - Syttende mai - firas storstilat även i Stockholm där man samlas och tågar genom centrum ut till Skansen. Här firas dagen med program på Sollidenscenen och aktiviteter på området.

Norges nationaldag har sin grund i att kung Christian Frederik undertecknade landets grundlagar 17 maj 1814 och det inledde en kort period av självständighet för Norge innan unionen med Sverige. Den 26 oktober 1905 upplöstes unionen och sen dess firar Norge sin nationaldag med pompa och ståt, 17 mai-tåg och Ja, vi elsker dette landet. 

På Skansen samlas det tåg som avtågar från staden. Barntåg den 17 maj har varit en tradition i Norge sedan mitten av 1800-talet. Barntågen består av marscherande musikkårer och festklädda barn som viftar med norska flaggor.

Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek, från mindre tåg i byarna till det tåg som går genom Oslo med tiotusentals personer. Det går också tåg i norska miljöer i utlandet. Barntågen följer speciella rutter och är organiserade så att barnen går klassvis bakom standar. Oslo-tåget går bland annat förbi slottet där norska kungafamiljen står och vinkar på balkongen. Flera traditionella sånger sjungs den 17 maj, bland annat nationalsången Ja, vi elsker dette landet och det som för många norrmän blivit en andra inofficiell nationalsång  Rødt, hvitt og blått.

- LÄS MER -

Liknande aktiviteter

Upp