Bandvävning i Moragården

Kläder i hus och gårdar

Museipedagogerna i våra kulturhistoriska miljöer är klädda i tidstypiska kläder.

Oftast återspeglar vi vardagliga arbetssituationer som var vanliga för majoriteten av respektive ortsbefolkning. I vissa fall visas även lokalt särpräglade kläder, folkdräkter, och även de i en vardagsvariant. Museipedagogerna kan berätta mer om de kläder som just de bär. 

Järnhandlarens familj
Järnhandlarens familj |

Skansens folkdanslag bär ofta folkdräkter av mer högtidsbetonad karaktär. Många dräkter, såväl mode- som folkdräkt, kan ses i den omfattande programverksamheten på hela Skansenområdet.

MA_2009_04653-Kläder-i-Eksh.jpg#asset:926 Klänning-1860-Westins-091.jpg#asset:925

På Skansen finns flera miljöer som visar tiden 1840-1870, då nyrokokon var det förhärskande modeidealet. Allmogekvinnornas klänningar var stora och vida, och ofta sydda av hemvävda rutiga halvylletyger. Förkläde, halskläde och huvudkläde, ibland tillsammans med bindmössa gav henne status som moderiktigt klädd inom sitt stånd. Männens västar kunde vara tillverkade av liknande tyger. Västen bars tillsammans med långbyxor och rock. Den höga hatten fulländar modeidealet. Den här typen av kläder visas i Ekshäradsgården, Oktorpsgården, Kryddboden och Boktryckarbostaden


Skansens klädkammare

Upp