Kölnan. En liten timmerbyggnad med loft. En kölna är en byggnad som användes till att torka korn till malt för ölbryggning. Det fuktiga kornet som börjat gro torkades i övervåningen av värmen från en gråstensugn i bottenvåningen. Den här kölnan kommer från Värmland.
Spara som favorit

Kölnan

Öl har varit ett viktigt livsmedel i Sverige under århundraden. Den näringsrika drycken var en livförsäkring under perioder med missväxt och dåligt vatten.

Den eldfarliga kölnan står en bra bit utanför gården och byn. Här torkas malt. 

Malt är korn som prepareras genom groning och torkning, det mältas. Det är öltillverkningens viktigaste råämne. 

Direkt på jordgolvet i kölnan står en kallmurad rökugn. När man eldar i rökugnen söker sig värmen uppåt och torkar maltet som ligger utbrett på lavarna. Mältningen tar ofta flera veckor och är ett krävande arbete som fodrar ständig påpasslighet för att inte maltet ska ta skada. 

Ölet är i regel mörkt eftersom man inte kan torka, kölna, malten vid låga temperaturer. Istället blir malten rostad och mörk. 

Man mältar oftast bara en gång per år, på hösten efter spannmålsskörden. Kölnan sköts och vaktas vanligtvis av gårdens pigor.

Kölnan på Skansen är från Köla socken i Västra Värmland


1720-1820


Hus A - Ö

Upp