Datumet för denna aktivitet har passerat

Spara som favorit

Jazzmåndag

Under åtta måndagar i sommar blir det jazz på inte minde än fyra scener! Börja kvällen redan på sena eftermiddagen med verandajazz på Gubbhyllan eller Solliden Terassen. Kl 19 är Svante Thuresson värd för Blå måndag på Sollidenscenen där de stora svenska jazzmusikerna framträder. Runda av kvällen på Galejan med dans till Leif Kronlund och Skansens storband.

Sollidenscenen

Allsång på Skansen

Den nuvarande Sollidenscenen byggdes 1938. Här har stora och små stjärnor uppträtt genom åren.

Läs mer ›

Verandajazz på Gubbhyllan kl 17–19
Jazz i musikpaviljongen (inomhus vid regn) med jazztrion Retrio, Terrassen kl 18–19 och 20–ca 20.30
Storbandsdans på Galejan kl 20–23

3 juli: An evening with Ella Fitzgerald

Medverkande Vivian Buczek, Meta Roos, Hans Backenroth, Mikael Skoglund, Jocke Ekberg.

Vivian Buczek föddes i Malmö, med polska rötter. Hon är utbildad vid Malmö Musikhögskola där hon tog examen 2003. Hon började uppträda och spela in redan under sina studier och har utvecklats till en av Sveriges främsta jazzsångerskor idag. Hon har en enastående känsla för jazzidiom och har gjort ett antal framträdanden med både internationella och svenska artister.

Meta Roos är född och uppvuxen i Boda Kyrkby i Dalarna, men bor sedan 2002 i Bålsta. Som sextonåring började Meta sjunga med dansband och det mest omtalade bandet var "Nippe Sylwens band", som blev känt och älskat även utanför Dalarnas gränser, mycket tack vare en kritikerrosad LP som spelades mycket i radio. Meta sjunger gärna Ella Fitzgerald låtar och har en även turnerat med föreställningen ”Meta sings Ella”.

Husband: Hans Backenroth, Mikael Skoglund, Jocke Ekberg.

Vivian Buczek
Vivian Buczek
- LÄS MER -

10 juli: Dear old Stockholm and a tribute to Stan Getz

Medverkande Peter Getz, Harry Allen, Jan Lundgren, Kristian Leth, Hans Backenroth.

Stan Getz räknas som en av de bästa saxofonisterna genom tiderna. Han älskade Sverige och spelade med många av den tidens stora svenska stjärnor såsom Bengt Hallberg och Jan Johansson. Han var dessutom mellan åren 1956 och 1989 gift med svenskan Monica Silfverskiöld.

Harry Allen  är en amerikansk tenorsaxofonist med ett antal skivor bakom sig. Trots sin relativt unga ålder hör han till den sortens musiker som gärna åker runt och spelar med lokala musiker på plats. Stilen har rötterna i den klassiska Prestige-jazzen. Hans melodiösa sinne och rymliga ton matchar fint med övriga medverkande som låter som att de inte alls behöver anpassa sig, utan spelar utan begränsade ansträngningar.

Jan Lundgren upptäcktes av jazzlegenden Arne Domnérus när han fortfarande gick på Musikhögskolan. Han trodde aldrig att han skulle kunna försörja sig som jazzmusiker men på något magiskt sätt fungerade det i alla fall och nu fyller han konserthus världen över och är tacksam över att få göra det han är allra bäst på. Han räknas idag som en av våra allra mest framstående jazzpianister.

Peter Getz Namnet Getz leder ofrånkomligt till associationer kring den fantastiske tenorsaxofonisten Stan Getz. Associationer som är helt rätt då Stan Getz var Peter Getz’ far. Peter Getz har inte ärvt faderns jazztoner via saxofonen utan via sången och med gitarren som sitt instrument.

Kristian Leth har som trummis snabbt gjort sig en internationell och mycket lovande karriär. Han har framträtt och spelat in med många av de främsta, däribland  Scott Hamilton, Ulf Wakenius, Benny Golson, Claire Martin, Benny Green, Eric Alexander och många, många fler. Kristian Leth spelar ofta i Sverige med Jan Lundgren.

Hans Backenroth har spelat med alla de stora och medverkar på ca 150 CD-skivor.

2009 gav han ut sin första soloplatta, Bassic Instinct, och bildade en egen kvartett bestående av Bernt Rosengren, Jacob Fischer och Roger Johansen. Han har medverkat i Blå Måndags husband sedan 1995 och 2015 fick han överta rollen som kapellmästare efter Kjell Öhman.

Peter Getz
Peter Getz
- LÄS MER -

17 juli: Jazz under stjärnorna

Medverkande Lisa Nilsson, Erik Söderlind, Hans Backenroth, Mikael Skoglund, Jocke Ekberg.

Lisa Nilsson  är född  1970 i Tyresö och fick ett stort genombrott med sitt tredje album Himlen runt hörnet 1992. Det är ingen överdrift att säga att Lisa Nilsson har en av Sveriges absolut mest älskade röster. Under våren har hon sålt ut konserthus runt om i Sverige med en bejublad vårturné med låtar från hela sin 25-åriga karriär.

Erik Söderlind är en av våra främsta jazzgitarrister. Han fick sin första gitarr vid sex års ålder och lärde sig att spela genom att lyssna på klassiska bluesgitarrister som Eric Clapton och BB King. Hans spelstil bottnar i en amerikansk tradition, med influenser från bland andra Wes Montgomery, George Benson och Grant Green.

Stråkkvartett:

Husband: Hans Backenroth, Mikael Skoglund, Jocke Ekberg.

Erik Söderlind och Lisa Nilsson
Erik Söderlind och Lisa Nilsson |
- LÄS MER -

24 juli: Svante sjunger Beppe Wolgers

Medverkande Carl Bagge band, Svante Thuresson.

Carl Bagges väg in musiken uppmuntrades vid tidig ålder av hans far, Lars Bagge, som var pianist och musikalisk ledare åt bl.a  Monica Zetterlund och Hasse-och-Tage. Carl Bagge är en viktig del av Stockholms jazzscen. Han samarbetar med artister som Edda Magnason, Anne Sofie Von Otter, Max Schultz, Jonas Kullhammar med flera. Förutom ständigt förekommande som jazzpianist i diverse konstellationer är Carl Bagge en flitigt anlitad arrangör och kapellmästare.

Svante Thuresson behöver med sin drygt 50-åriga karriär i bagaget ingen närmare presentation. Han fick sitt stora genombrott för svenska folket som ”hip man svinaherde” i ”Nygammal vals” i Eurovisionsschlagern i Luxemburg tillsammans med Lill Lindfors. Han har varit medlem i sextetten Gals and Pals och gjort tv- och revyframträdanden i bland annat AB Svenska Ords produktioner och i Povel Ramels Knäppupp-revyer. Han medverkar i ett flertal jazzorkestrar.


Carl Bagge
Carl Bagge
- LÄS MER -

​31 juli: Scandinavian Tenor Kings

Medverkande Nils Sandström, Knut Riisnaes, Jesper Thilo, Hans Backenroth, Mikael Skoglund, Jocke Ekberg.

Nils Sandström föddes 1942 och är en svensk tenorsaxofonist och auktoritet inom svensk jazz. Han har spelat med de flesta namnkunniga musiker i Sverige och utanför landets gränser. När han inte spelar är han också verksam som konstnär.  

Knut Riisnaes  är en av de mest betydelsfulla saxofonisterna  i norsk jazz. Han har hämtat impulser från olika stilbildare som Charlie Parker, Sonny Rollins, John Coltrane och Wayne Shorter och har utvecklat en personlig, modern spelstil på hög internationell nivå.

Jesper Thilo  är en dansk jazzmusiker född 1941 i Köpenhamn. I danskt och Europeiskt jazz- och musikliv är Jesper Thilo alltsedan han debuterade för mer än femtio år sedan ett begrepp av stort format. Det gäller såväl det yttre men framför allt all den svängiga jazz han under åren bjudit på. Han är inte bara saxofonist utan även klarinettist och sångare.

Husband: Hans Backenroth, Mikael Skoglund, Jocke Ekberg.

Knut Riisnaes
Knut Riisnaes
- LÄS MER -

7 augusti: Simone Moreno with band

Medverkande Simone Moreno, Anders von Hofsten band.

Simone Moreno född 1969, är en sångerska som ursprungligen kommer från Brasilien, men som numera bor i Sverige. Hon är kanske mest känd för Timbuktu-duetten ”Vem pra Bahia (Vi drar till Malmö)”. Simone turnerar flitigt runt i Skandinavien, Europa och världen på klubbar, konserthus och festivaler och har även varit med i Melodifestivalen med låten ”Aiayeh”. Hon har sjungit för både Paul Simon och Gilberto Gil.

Anders von Hofsten är malmösångaren och pianisten som älskar allt som svänger. Han har sjungit och spelat med souleliten - Blacknuss, Robyn, Amanda Jenssen, Titiyo, Kaah för att nämna några namn. Här har han satt ihop ett band med idel framstående musiker.

Simone Moreno
Simone Moreno
- LÄS MER -

​14 augusti: Be-bop, blues, ballads and more

Medverkande Bernt Rosengren, Anders Bergcrantz, Hans Backenroth, Mikael Skoglund, Jocke Ekberg.

Bernt Rosengren skrev sina första arrangemang redan i 17-årsåldern och fick bland annat åka till jazzfestivalen i Newport med Ungdomsorkestern. Han skivdebuterade i slutet av 1950-talet och är fortfarande prototypen för en genuin jazzmusiker med sitt bett och de genuina fraser han hela tiden framkallar.

Anders Bergcrantz är född 1961 och bosatt i Malmö. Han är också en svensk jazztrumpetare och kompositör. Anders Bergcrantz har under sin snart 25-åriga musikkarriär skapat sig ett stort internationellt jazzrykte. Framför allt har hans samarbete med amerikanska toppmusiker, såväl här hemma som i USA,  uppmärksammats och hyllats. Han har släppt ett flertal album i eget namn.

Husband: Hans Backenroth, Mikael Skoglund, Jocke Ekberg.


Bernt Rosengren
Bernt Rosengren |
- LÄS MER -

21 augusti: Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra - ASJO

Ann-Sofi Söderqvist har länge varit känd för allmänheten som en jazztrumpet- och flygelhornspelare. Med sin känslomässiga, lyriska och uttrycksfulla lek har hon deltagit i många grupper under åren. Ann-Sofi har, förutom att vara ledare för flera grupper, deltagit som musiker på flera skivor och spelningar med många orkestrar och artister.  

2010 bildade Ann-Sofi ASJO - Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra, en orkester 19 musiker stark. All repertoar är skriven av Ann-Sofi. Bandet har gjort två CD-skivor, "Point of View" och "The Story of Us", som båda har fått fina recensioner. Bandet har spelat på jazzklubbar och festivaler i Sverige, som jazzklubben Fasching, jazzklubben Nefertiti, Stockholm Jazzfest, Umeå Jazzfestival, Huddinge Jazzfestival, Solliden på Skansen m fl. Hösten 2017 släpps deras tredje CD.

- LÄS MER -

För att se jazzmåndag på plats på Skansen behöver du bara betala entréavgift. Det går tyvärr inte att förboka sittplatser framför scenen.


Liknande aktiviteter

Upp